Volleyballers beginnen EK met zege op Tsjechië

Volleybalmannen starten EK met zege op Tsjechië

De Nederlandse volleyballers zijn het EK begonnen met een overwinning. De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen won in Sofia de sleutelwedstrijd tegen Tsjechië met 3-1 (25-21, 25-17, 20-25, 25-18).

"De eerste twee sets waren we heel goed, maar in de derde set kwamen we in de problemen omdat we niet goed meer serveerden. Maar daarna hebben we het weer goed opgepakt en de wedstrijd netjes naar ons toe getrokken", zegt bondscoach Gido Vermeulen.

Winst op Tsjechië, de nummer 27 van de wereld, was voor Oranje (FIVB-25) cruciaal om als nummer twee of drie in de groep de tussenronde te halen. Duitsland (FIVB-10) en Bulgarije (FIVB-7) worden sterker geacht dan de Nederlandse mannen.

Bulgarije werd op het vorige EK vierde, Duitsland zesde, Nederland tiende en Tsjechië zestiende en laatste. Toch ziet Vermeulen nu kansen tegen de Duitsers. "Duitsland is wel een beetje aangeslagen na de 3-0 nederlaag tegen Bulgarije en ik heb ook wel gezien hoe wij ze kunnen aanpakken zaterdag."

Sterke start

Oranje had in de eerste twee sets weinig moeite met Tsjechië, dat vorig jaar in de World League vier keer (3-2, 3-1, 3-1, 3-0) werd verslagen. In de eerste set hielden de Tsjechen tot 13-13 stand, waarna Nederland afstand nam en Kay van Dijk uiteindelijk het winnende punt maakte.

Het beslissende gat in de tweede set was al in de beginfase een feit. Oranje vergrootte de marge gestaag en op het tweede setpoint was de Tsjech Jakub Vesely Nederland van dienst door in het net te serveren.

Oranje verslapt

In de derde set verslapte het Nederlandse team. Tot 7-7 hielden de teams gelijke tred, maar daarna liep Tsjechië snel uit tot een maximale voorsprong van zes punten. Dat gat was door de Nederlanders niet meer te dichten.

Oranje had vervolgens moeite om in de vierde set de draad weer op te pakken. Het kwam terug van een vroege achterstand, koesterde lange een kleine voorsprong van twee punten, maar nam in de slotfase definitief afstand.