NOS Voetbal

KNVB: Van Praag voorlopig geen kandidaat

Van Oostveen: Platini onschuldig? Overtuig ons maar

De ethische commissie van de FIFA zette deze week onder meer vraagtekens bij een betaling van 1,8 miljoen door FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini. Beiden werden 90 dagen geschorst.

Vanuit Astana reageert Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, op de crisis binnen de voetbalbonden.

"Dit is heel slecht voor het voetbal", aldus Van Oostveen. "Het is goed dat de ethische commissie, maar ook de Zwitserse justitie en de FBI onderzoek doen naar de FIFA. Het voetbal lost dit niet zelf op."

Platini is overtuigd van zijn onschuld. Hij moet nu wettig en overtuigend bewijs leveren dat hij onschuldig is.

Bert van Oostveen

Tot deze week steunde de KNVB de kandidatuur van Platini voor het voorzitterschap van de FIFA. Aanstaande donderdag overlegt Van Oostveen in het Zwitserse Nyon met zijn collega's van de Europese voetbalbonden over de ontstane situatie binnen de UEFA. Tot die tijd onthoudt de KNVB zich van een oordeel.

Van Oostveen: 'De feiten moeten op tafel komen. Platini is overtuigd van zijn onschuld en is direct in beroep gegaan. Dat recht heeft hij ook. Hij moet nu wettig en overtuigend bewijs leveren dat hij onschuldig is. Als er geen logische verklaring is voor de betaling, dan denk ik dat de KNVB de steun moet heroverwegen. Overtuig ons maar."

Van Oostveen: kandidatuur Van Praag nu niet aan de orde

Van Praag

De twee grootste internationale voetbalbonden zullen de komende drie maanden in ieder geval zonder voorzitter verder moeten, interim-voorzitters zijn nog niet aangewezen. Is KNVB-voorzitter Michael van Praag kandidaat als opvolger van Platini of Blatter?

"Ik vind hem een meer dan uitstekende kandidaat. Als Van Praag in dat plaatje past, dan zal de KNVB daar zeker over nadenken", aldus Van Oostveen. "Eerst moeten de vragen rond Platini opgehelderd worden, maar er zal in de wandelgangen zeker worden gesproken. Ik denk niet dat wij heel hard campagne gaan voeren."

Dubbel petten

Belangrijker vindt Van Oostveen dat het systeem veranderd wordt. Minder bestuurders, geen dubbelrollen meer. "Het zit niet in één man en ook niet in één vrouw. Het zit in het systeem van alle dubbele petten en belangen. Daardoor blijft er altijd een zweem van verdachtmaking rond dit soort organisaties."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl