Burgemeester Eberhard van der Laan
NOS Nieuws

Van der Laan ziet verbeteringen bij Financiën in Amsterdam

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam maakte zich al direct na zijn start grote zorgen om de ICT op het stadhuis.

Hij zei dat vanmiddag tegen de commissie die onderzoek doet naar de financiële organisatie. "Met groot gemak", antwoordde Van der Laan op de vraag of hij voorbeelden kon geven van gebreken van de gemeentelijke ICT.

Tijdens de grote zedenzaak met Robert M. moesten op een zondagochtend 1500 brieven de deur uit om de ouders te informeren. Op dat moment crashte het hele systeem, vertelde Van der Laan.

Verbeterd

Volgens hem is er inmiddels veel verbeterd, zeker op het gebied van financiën. Er is nu niet voor niets een wethouder met alleen Financiën in zijn portefeuille, zei Van der Laan. "Die van cijfers houdt....dat is wel belangrijk als je wethouder van Financiën bent."

De voorgangers van de huidige wethouder, Udo Kock, de PvdA'ers Pieter Hilhorst (2012-2014) en de huidige vice-premier Lodewijk Asscher (2006-2012) hadden veel bredere portefeuilles.

Eilandenrijk

Ook zei Van der Laan dat hij vanaf dag 1 geïmponeerd was door het eilandenrijk dat de gemeentelijke organisatie is. "Dat werkt fantastisch bij een crisis of grote evenementen, zoals de troonswisseling of de zedenzaak. Maar bij het alledaagse werk werkt het traag. Afspraken zijn niet altijd afspraken en discussies slepen zich te lang voort", zei Van der Laan.

De burgemeester kwam met wat sterke voorbeelden. Zo vertelde hij dat in São Paulo twee Amsterdamse delegaties elkaar tegen het lijf liepen, terwijl ze van elkaar niet wisten dat ze in de Braziliaanse stad waren.

Ook vertelde hij dat de juridische dienst drie procedures had lopen tegen een installatiebedrijf, maar dat het projectbureau Noord/Zuidlijn dat bedrijf in die periode toch een opdracht gunde. "Als dat bekend was geweest, dan was die aanbesteding natuurlijk anders gelopen. Toch ondenkbaar dat je het trackrecord van een bedrijf niet nagaat?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl