Premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad
NOS Nieuws

'Chef' Rutte roept burgers op rust te bewaren

Premier Rutte heeft op zijn wekelijkse persconferentie de Nederlandse burgers opgeroepen de rust te bewaren in de discussie over de asielzoekers.

Aanleiding voor de oproep zijn de gebeurtenissen in het Drentse dorpje Oranje, afgelopen dinsdagnacht. Boze inwoners belaagden staatssecretaris Dijkhoff en hielden twee bussen met asielzoekers tegen.

De premier toonde begrip. "Kwaad worden mag, maar dreigen is uit den boze", zei Rutte. "Ik roep mensen op de rust te bewaren en binnen de grenzen van de wet en de betamelijkheid te blijven."

Chefsache

Hij verwerpt de kritiek van Kamerleden dat hij als premier te weinig zichtbaar is bij de aanpak van de asielzoekerscrisis. "We spreken er elke vrijdag over. Achter de schermen is het echt Chefsache."

Rutte was deze week in Atlanta op een economische missie en sprak met 85 bedrijven. Rutte heeft veel telefonisch contact gehad en verwerpt de kritiek dat hij beter in Nederland had kunnen blijven. "De chef heeft meer dingen te doen."

Alle hens aan dek

De premier zegt dat het kabinet de aanpak van de asielstroom nog aankan. "Het is wel alle hens aan dek", erkent hij. Hij looft de inzet van iedereen die werk maakt van de opvang van asielzoekers.

Vanmorgen had de premier op het ministerie van Algemene Zaken een bijeenkomst georganiseerd met burgemeesters, gemeenten en provincies. Het Rijk en de gemeenten gaan het komende half jaar proberen om 10.000 vluchtelingen met een verblijfsvergunning van asielzoekerscentra over te plaatsen naar gemeenten.

Rutte: burgers moeten rust bewaren

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl