NOS Nieuws

Olie aangespoeld op stranden Walcheren

Op stranden op het Zeeuwse eiland Walcheren is olie aangespoeld, afkomstig van het gezonken vrachtschip Flinterstar. De olie ligt over twee kilometer verspreid tussen Westkapelle en Vlissingen. Het gaat niet om een aaneengesloten strook maar om kleine brokken, zegt Rijkswaterstaat.

De olie wordt vanmiddag opgeruimd, zodra het laagwater is. Daarbij gebruikt Rijkswaterstaat bulldozers en zogeheten beachcleaners; speciale apparaten voor het schoonmaken van zand. Ook gaan tientallen vrijwilligers met harken aan de slag.

De schade aan de natuur door de olie valt tot nu toe mee, zegt Rijkswaterstaat. Er is een dode zeemeeuw gevonden en zo'n honderd meeuwen hebben olie op hun verenpak gekregen.

Olie op het strand van Walcheren

Pareltje

De gemeente Vlissingen vraagt mensen om uit de buurt te blijven van de olie en niet het strand op te gaan met gemotoriseerde voertuigen. Als een motor of auto door de olie rijdt, kan die de olie over een groter gebied verspreiden.

De gemeente hoopt dat de olie snel is opgeruimd. "De stranden en de natuur zijn toch ons pareltje. Die moeten we wel schoon houden, natuurlijk."

Rijkswaterstaat houdt er rekening mee dat er nog meer olie aanspoelt. De stranden op Walcheren worden daarom de komende dagen goed in de gaten gehouden.

Botsing

De Flinterstar zonk na een botsing afgelopen dinsdag voor de Belgische kust. Door het ongeluk kwamen stook- en gasolie terecht in de Noordzee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl