Migranten die vanuit Turkije naar Lesbos zijn gevaren
NOS Nieuws

Flinke stijging aantal migranten in Griekenland

Afgelopen week is het aantal migranten dat op de Griekse eilanden aankomt weer flink toegenomen, tot zo'n 7000 per dag. Eind vorige maand ging het nog om een dagelijkse toestroom van ongeveer 4500 mensen.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vermoedt dat de toename te maken heeft met het weer. Er is slechter weer op komst. Migranten willen waarschijnlijk nog profiteren van de gunstige weersomstandigheden.

Soepeler

Hoewel er steeds meer migranten bij komen op het eiland Lesbos, verlopen de vluchtelingenstromen soepeler. Dit komt deels doordat 70 procent van de migranten die vorige week in Griekenland aankwamen, meteen doorreisde naar Macedonië. Ook is de registratieprocedure weer veranderd.

Migranten moeten in Griekenland hun eigen vervoer betalen. Syriërs hebben meestal meer geld en kunnen de tickets makkelijker betalen dan Afghanen, die eerst moeten werken of geld moeten lenen. Daardoor reizen Syriërs sneller door naar andere Europese landen.

Herverdeling

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR hoopt dat de vluchtelingen in Griekenland ook snel gebruik kunnen maken van de Europese herverdeling van 160.000 vluchtelingen die over zee Italië en Griekenland zijn binnengekomen. Daar werden vorige maand afspraken over gemaakt. Vanochtend vertrok een eerste groep Eritreërs van Italië naar Zweden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl