NOS Voetbal

Klopp is 'The Normal One' in Liverpool

Klopp: I'm The Normal One

"Of ik 'The Special One' ben? Nee, ik ben 'The Normal One'." Jürgen Klopp is officieel begonnen bij Liverpool en dat zullen de voetbalfans in Engeland weten ook. De 48-jarige Duitser gaf vrijdag zijn eerste persconferentie in een bomvolle perskamer op Anfield.

Met de uitspraak dat hij normaal is, deelde Klopp een speldeprik uit aan José Mourinho, de coach van Chelsea. Tijdens zijn presentatie in 2004 noemde de Portugees zichzelf 'The Special One'.

"Ik wil mezelf niet omschrijven. Ik ben gewoon een normale man", klonk het uit de mond van de nieuwe coach van 'The Reds' , die zichzelf op die manier een onverwachte bijnaam gaf.

Perfect moment voor nieuwe start

"Dit is een speciale club en ik ben heel trots om hier te zijn", ging de Duitser verder. Er wordt in Liverpool veel van hem verwacht. De Engelse grootmacht hunkert al sinds 1990 naar de landstitel.

"Vijfentwintig jaar is lang en veel mensen hebben het al geprobeerd. Geschiedenis is voor deze club de basis. Je kunt het elke dag meenemen in je rugzak naar het veld. Maar ik denk dat dit het perfecte moment is voor een nieuwe start."

Sfeer Anfield

Klopp wil met Liverpool 'emotioneel voetbal' gaan spelen. "Dat is belangrijk op Anfield. De sfeer die hier heerst, is de beste ter wereld. Alhoewel... Dortmund kan er ook wat van", vertelt de oefenmeester, die met Borussia Dortmund twee landstitels won en de Champions League-finale bereikte.

Dat het tussen de supporters en hun nieuwe manager goed zit, blijkt uit een eerdere actie van de fans. Voor de thuiswedstrijd vorige maand tegen Aston Villa riep de supportersvereniging alle fans op om verkleed als Klopp naar het stadion te komen.

Liverpool beleeft tot nu toe een dramatisch seizoen en is terug te vinden op een tiende plaats. Klopp volgt de ontslagen coach Brendan Rodgers op en tekent voor drie jaar.

Slapende reus

Liverpool mag met recht een slapende reus worden genoemd. Daar waar de club in de jaren '60 tot en met '80 toonaangevend was in Europa, is het de laatste jaren mager gesteld met het pakken van prijzen.

De laatste dateert uit 2012, toen de League Cup werd gewonnen. Er komen de laatste seizoenen dan ook meer trainers dan prijzen richting Liverpool. Met Klopp is de club toe aan de vierde manager in vijf jaar.

Successen Liverpool

PeriodeHoofdprijzen Managers
1961-19712x landstitel, 1x Europa Cup I, 2x Europa Cup II, 1x FA CupBill Shankley
1971-19815x landstitel, 3x Europa Cup I, 2x Europa Cup II, 1x FA Cup, 1x League CupBill Shankley, Bob Paisley
1981-19916x landstitel, 2x FA Cup, 3x League CupBob Paisley, Joe Fagan, Kenny Dalglish
1991-20011x UEFA Cup, 2x FA Cup, 2x League CupGraeme Souness, Roy Evans, Gerard Houllier
2001-20111x Champions League, 1x FA Cup, 1x League CupGerard Houllier, Rafael Benitez, Roy Hodgson,
2011-20151x League CupKenny Dalglish, Brendan Rodgers, Jürgen Klopp

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl