Aveka maakt bedden voor 70 euro, exclusief matras
NOS Nieuws

Sober doch humaan voor zeven tientjes

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

Het vluchtelingenprobleem kost geld, maar er wordt ook aan verdiend. Allerlei Nederlandse ondernemers spinnen garen bij de vraag naar woonruimte, catering, sanitair en transport. En er zijn ook bedden nodig. Heel veel bedden. "Deze week gaan er 1500 de deur uit", zegt Roelf Kok van beddenfabriek Aveka in Surhuisterveen.

Sinds 1998 levert Aveka speciaal ontworpen 'etagebedden' aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Het is een eenvoudig maar effectief ontwerp: een stalen frame, donkergrijs van kleur met een spiraalbodem en een matras met kunststof hoes. Aveka won de Europese aanbesteding à raison van 70 euro per ligplaats exclusief matras. De fabriek draait nu op volle toeren; er zijn 22 extra tijdelijke werknemers ingeschakeld.

Wij lopen niet te koop met ons werk voor het COA, maar we zijn er wel trots op.

Directeur beddenfabrikant Aveka

Het Friese beddenmerk adverteert alleen met luxe, dure producten. Het pronkstuk in de showroom doet 10.000 euro bij de dealer. "Wij lopen niet te koop met ons werk voor het COA", zegt directeur Kok. "Maar we zijn er wel trots op want ook voor de vluchtelingen maken wij goede bedden. Sober doch humaan, zoals het COA het wil."

"Het is natuurlijk heel fijn dat de fabriek op volle toeren draait, al is de achtergrond bepaald niet vrolijk. Natuurlijk heeft ons meerwerk een dubbele kant. Maar de mensen die hier komen, hebben hulp en onderdak nodig. Daar horen goede bedden bij en die maken we voor een nette prijs. Ik denk dat wij zo bijdragen aan een goede oplossing."

Stapelbedden

Onder de tijdelijke medewerkers in de fabriek treffen we Hassan Abukar en Abi Hoessein. Beiden kwamen ooit als asielzoeker naar Nederland. Nu zijn ze blij dat ze werk hebben. "Toen ik naar Nederland kwam in de jaren 80, had ik een eigen bed. Nu maken we hier stapelbedden maar deze zijn ook goed hoor."

  • Marc-Robin Visscher / NOS
  • Marc-Robin Visscher / NOS
  • Marc-Robin Visscher / NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl