De nieuwe Zwarte Piet op de filmposter van Ay Ramon!
NOS Nieuws

'Verfijnde' Zwarte Piet in Antwerpen

In België verandert het uiterlijk van Zwarte Piet. De pieten die dit jaar bij de officiële intocht van Sinterklaas op 14 november in Antwerpen zijn, hebben geen dikke rode lippen meer, geen oorbellen en geen kroeshaar. Verder krijgen ze roetvegen in plaats van een volledig zwart geschminkt gezicht, zegt een woordvoerder van de Belgische zender VRT.

In het voorjaar werd al aangekondigd dat de uiterlijke kenmerken van Zwarte Piet zouden worden 'verfijnd' bij Ketnet, de kinder- en jeugdzender van VRT. De look van de pieten is aangepast vanwege "de veranderde samenleving, maar met respect voor de Sinterklaastraditie".

Het aangepaste uiterlijk van Zwarte Piet is binnenkort al te zien in de eerste Vlaamse Sinterklaasfilm Ay Ramon!, die over drie weken in de Belgische bioscopen draait.

In België bestaat geen consensus over het uiterlijk van Zwarte Piet. Een paar dagen geleden riep een Antwerpse wethouder van de Vlaams-nationalistische partij N-VA Nederlanders nog op om naar de stad te komen, omdat Zwarte Pieten daar zwart zouden blijven.

In Nederland is het uiterlijk van Zwarte Piet ook volop in verandering. Alle basisscholen in Den Haag weren in de toekomst Zwarte Pieten met rode lippen, kroeshaar, gouden oorringen en een zwarte huidskleur. Ook op openbare scholen in Rotterdam is de klassieke Zwarte Piet voortaan uit den boze, als het aan de scholenkoepel BOOR ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl