Dijkhoff voor aanvang topberaad vluchtelingen
NOS Nieuws

Dijkhoff wil knopen doorhakken met gemeenten

Staatssecretaris Dijkhoff hoopt vandaag afspraken met gemeenten te maken over het vluchtelingenprobleem. Het kabinet praat op dit moment met burgemeesters en vertegenwoordigers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Volgens Dijkhoff gaat het vooral om de vraag hoe er zo snel mogelijk een oplossing kan komen voor de 13.000 mensen die nu in asielzoekerscentra zitten, maar die daar eigenlijk niet meer horen.

Door die 13.000 aan een woning te helpen, hoopt de staatssecretaris meer plaatsen voor asielzoekers in centra vrij te krijgen, waardoor er minder noodopvang nodig is. Over noodopvang ontstaat steeds meer commotie, zoals eerder deze week in het Drentse dorp Oranje.

Dijkhoff wil vandaag knopen doorhakken. "We hebben dit overleg niet alleen om bij te praten."

Dijkhoff wil knopen doorhakken met gemeenten

Kleine azc's

Burgemeester Wienen van Katwijk zei vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal dat gemeenten graag meer mogelijkheden willen krijgen om de extra woningen neer te zetten. Het Rijk zal daar wat hem betreft ook financieel voor over de brug moeten komen.

Ook pleiten de gemeenten voor het opzetten van meerdere kleinschalige asielzoekerscentra, verspreid over het land. Wienen, die zich bij de VNG bezighoudt met asielzoekers, kwam al eerder met dat plan, maar volgens hem is er tot nu toe geen gehoor aan gegeven omdat kleine centra duurder zijn dan grote opvanglocaties voor minimaal 500 mensen. Maar kleine azc's voor 150 tot 200 mensen zijn een minder grote belasting voor gemeenten en leveren minder weerstand op, denkt hij.

Verder willen de gemeenten een visie van het kabinet op het vluchtelingenprobleem horen. "We beseffen met elkaar dat de opvang een opdracht is waar we voor staan. Maar we willen afspraken voor de lange termijn. Het gaat niet alleen om huisvesting, maar ook om andere zaken zoals draagvlak. We gaan het vandaag niet even oplossen."

De staatssecretaris heeft een megaklus te klaren

Burgemeester Aboutaleb

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb noemde het vluchtelingenprobleem bij aankomst voor het overleg een nationale kwestie. "De staatssecretaris heeft een megaklus te klaren, het kabinet ook en wij burgemeesters ook en de bewoners van onze gemeenten ook. Mijn gevoel zegt: als we met z'n allen onze schouders eronder zetten, kunnen we een heel eind komen."

Op een visie op het probleem, zoals Wienen wil, zit Aboutaleb niet echt te wachten. "Alles wat je erover zegt, hindert alleen maar het debat. Wij zijn praktische mensen in de steden en we gaan kijken hoe we met z'n allen - provincies, gemeenten en het Rijk - een bijdrage kunnen leveren."

Zijn Utrechtse collega Jan van Zanen, voorzitter van de VNG, zei ook dat overheden "schouder aan schouder"moeten staan om het probleem op te lossen en dat alle opties de moeite waard zijn om te bespreken. Hij zei dat draagvlak heel belangrijk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl