NOS NieuwsAangepast

Eerste vluchtelingen over Europa verdeeld

Eritrese vluchtelingen op vliegtuig van Italië naar Zweden

In Rome is met ceremonieel vertoon een begin gemaakt met de verdeling van vluchtelingen over Europa. Een groep van negentien Eritrese vluchtelingen vertrok vanochtend van de luchthaven Ciampino bij Rome naar Zweden.

Vorige maand werd de EU het eens over een verdeling van 160.000 vluchtelingen die over zee in Italië en Griekenland Europa zijn binnengekomen.

De Eritrese asielzoekers die nu naar het noorden van Zweden gaan, komen uit de overvolle opvangcentra in Italië. Ze maken allemaal een goede kans op een verblijfsstatus, zegt correspondent Rop Zoutberg in Rome.

'Ze mogen niet kiezen waar ze naartoe willen'

Bij het vertrek waren onder anderen eurocommissaris Avramopoulos van Asielzaken en de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Alfano aanwezig. Avramopoulos noemde de verdeling "een tastbaar voorbeeld van wat we kunnen doen als we samenwerken".

"Deze dag is een overwinning voor Europa", zei minister Alfano. Zoutberg: "Alfano had lang het gevoel dat het door Europa in de steek werd gelaten, maar vandaag kan hij zeggen dat Italië door de andere landen wordt gehoord."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl