Guillaume Elmont met WK-goud in 2005, het hoogtepunt van zijn loopbaan
NOS Sport

Na slopende loopbaan wil Elmont nog wel verder kunnen

"Het lichaam is oud en versleten", zegt Guillaume Elmont. Het is zijn verrassend nuchtere verklaring voor het feit dat zijn judoloopbaan er plotseling opzit. In NOS Langs de Lijn maakte Elmont donderdag de balans op van een sportieve loopbaan die abrupt tot een einde is gekomen.

Natuurlijk had hij die lange en succesvolle carrière veel liever afgesloten tijdens de Olympische Spelen in Rio, maar zover zal het niet komen. Een armblessure is de boosdoener. "Het gebeurde bij een kleine, onschuldige actie, maar ik scheurde daarbij wel een pees in mijn biceps af."

Oude belofte aan zichzelf

Elmont wist meteen dat die actie het einde van zijn carrière betekende. Dat komt door een belofte die hij zichzelf twee jaar geleden heeft gedaan, toen een nekblessure hem parten speelde.

"Het was destijds al kantje boord. Ik ben doorgegaan, maar ik heb toen de beslissing genomen dat ik zou stoppen als ik nog eens een serieuze blessure zou oplopen. Ik moet na mijn judocarrière nog wel verder met mijn leven."

Dat verklaart ook waarom Elmont niet klinkt alsof zijn wereld volledig is ingestort nu zijn topsportbestaan is weggevallen. "Nee, ik zit er niet depressief bij. Eigenlijk heb ik er nu al wel vrede mee, aangezien ik al eerder over dit scenario had nagedacht."

In een flow naar goud

De tijd van terugblikken is daarmee aangebroken. De 34-jarige Rotterdammer kan een waslijst aan successen overleggen. "NK's, EK's, Europa Cups en nog een ander zooitje momenten kan ik wel opnoemen."

Maar zijn grootste succes is onmiskenbaar de wereldtitel, behaald in Caïro in 2005. Elmont denkt er graag aan terug, maar het kost hem nog behoorlijk wat moeite de herinneringen op te halen.

"Ik weet nog wel dat ik op de dag zelf maar één liedje luisterde. Ik zat in zo'n goede flow, alles ging goed en op een gegeven moment had ik een gouden medaille om mijn nek. Maar als je me nu vraagt van wie ik die dag allemaal gewonnen heb, dan moet ik heel diep nadenken hoe dat allemaal ging."

Ajax-jeugd

Bang voor het zwarte gat hoeft Elmont niet te zijn. Hoewel topsporter, hij heeft er al enige tijd een full-time baan bij als performance trainer en psycholoog in de jeugdopleiding van voetbalclub Ajax. "Dat blijft dus hetzelfde, ik ga alleen wat minder sporten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl