Jorrit Hendrix in actie voor Jong Oranje tegen Jong Cyprus
NOS Voetbal

'Jong Oranje is ook niet verkeerd hoor'

Een aantal mensen had Jorrit Hendrix deze week wel in Astana verwacht. Met het Nederlands elftal een laatste, verwoede poging doen om het vege lijf te redden tegen Kazachstan en zo - met hulp van de Tsjechen uiteraard - alsnog een belangrijke stap zetten richting kwalificatie voor het EK in Frankrijk.

Maar Hendrix zit ergens anders. De middenvelder van PSV is in Nijmegen om zich met Jong Oranje voor te bereiden op de EK-kwalificatiewedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van Slowakije. Dat duel is zondag in de Goffert.

Hendrix voor Bazoer

Onder andere Co Adriaanse en Jan Mulder verbaasden zich tijdens Studio Voetbal over de keuze van bondscoach Danny Blind om Riechedly Bazoer en niet Hendrix op te roepen als vervanger van de geblesseerde Davy Klaassen.

"Dat heb ik ook gelezen", reageert de 20-jarige middenvelder nuchter. "Maar ik focus mij op Jong Oranje. Misschien komt het Nederlands elftal ooit nog een keer. Nu zit ik hier en dat is ook niet verkeerd hoor."

Hendrix beleeft dit seizoen zijn grote doorbraak in Eindhoven. De middenvelder floreerde in het Champions Leagueduel met Manchester United als balansbewaker en zondag was hij een van de uitblinkers in de topper tegen Ajax.

Twee jaar terug maakte de Limburger op 18-jarige leeftijd zijn debuut voor PSV. Zelfverzekerd praat hij over de stappen die hij in de tussentijd heeft gezet. "Toen was ik fysiek een stuk minder en had ik nauwelijks ervaring. Nu heb ik al ruim vijftig eredivisiewedstrijden gespeeld voor PSV. Ik weet wat er wordt gevraagd op dit niveau", vertelt hij.

Jorrit Hendrix blonk uit tegen Ajax

Goede sfeer Oranje

In Nijmegen is Hendrix niet de enige met een lach op zijn gezicht. Jong Oranje won de voorgaande kwalificatiewedstrijden van Cyprus (4-0) en Turkije (1-0) en is met de volle buit koploper in de poule. "De sfeer is inderdaad goed", erkent Hendrix. "Hopelijk komt er zondag nog een derde overwinning bij."

Precies een jaar geleden versperde juist Slowakije Oranje de weg naar directe kwalificatie voor het EK van afgelopen zomer in Tsjechië. In Tilburg wonnen de Slowaken destijds met 1-0. Toen vervolgens in de play-offs ook Portugal te sterk bleek, diende Adrie Koster zijn ontslag in als bondscoach. Onder leiding van Fred Grim draait de motor een stuk beter. Maar dat heeft volgens Hendrix niets met kwaliteit te maken. "Wel met teambeleving. Want dat was vorig jaar een stuk minder."

Rest de vraag hoe lang het nog zal duren totdat ook Hendrix zijn haasje ontvangt, het aandenken dat elke debutant van het Nederlands elftal ontvangt van de KNVB. Een jaar, maximaal twee? "Ik hoop het wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl