SP-Kamerlid Sadet Karabulut
NOS Nieuws

SP komt met wet tegen werken zonder loon

De SP wil er een eind aan maken dat mensen werken zonder loon te krijgen. Kamerlid Karabulut komt met een initiatiefwet om 'verdringing' op de arbeidsmarkt tegen te gaan.

Gemeenten mogen een tegenprestatie vragen aan mensen in de bijstand. Volgens de SP betekent dat in de praktijk dat steeds vaker werk wordt gedaan met behoud van uitkering, terwijl dat vroeger een normale baan was met een gewoon salaris.

Dit is oneerlijke concurrentie.

Sadet Karabulut (SP)

"Dat kost banen en het leidt ertoe dat steeds vaker ver onder het minimumloon wordt gewerkt. Ook is er sprake van oneerlijke concurrentie", aldus Karabulut.

De SP wil nu in de wet vastleggen dat er een 'verdringingstoets' komt. Aan de hand van nauw omschreven regels moeten gemeenten en het UWV toetsen of een concreet geval niet leidt tot verdringing van betaalde arbeid. Mocht dat het geval zijn, dan is dit in strijd met de wet en dus verboden.

De twee regeringspartijen reageren gereserveerd op het voorstel. De PvdA benadrukt dat de partij ook tegen verdringing is, maar wil het SP-plan eerst goed bestuderen.

VVD-Kamerlid Nijkerken-De Haan ziet op voorhand niet in wat het probleem is. De VVD vindt dat gemeenten prima in staat zijn om zelf te beoordelen of er sprake is van verdringing. Ook zij wacht het precieze plan af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl