NOS NieuwsAangepast

Homoverbod Amerikaanse leger opgeheven

Homoseksuelen in het Amerikaanse leger mogen voortaan uitkomen voor hun geaardheid. De Senaat in Washington heeft daarmee ingestemd.

Eerder deze week ging het Huis van Afgevaardigden al akkoord met de afschaffing van het omstreden 'don't ask, don't tell'-beleid. Dat 'niets vragen, niets zeggen'-beleid houdt in dat homoseksuelen en lesbiennes alleen in het leger mogen dienen als ze hun geaardheid voor zich houden.

'Niet langer liegen'

Het wetsvoorstel gaat nu naar president Obama, die er zijn handtekening onder moet zetten.

Vlak nadat bekend was geworden dat de Senaat akkoord ging met het voorstel, twitterde de president: "Nu het 'don't ask, don't tell'-beleid wordt afgeschaft, hoeven militairen niet langer te liegen wanneer zij hun geliefde land willen dienen."

Leger verlaten

De Amerikaanse regering stuitte tot dusver steeds op verzet in de Senaat voor wat betreft het toelaten van homo's tot het leger. Het Amerikaanse ministerie van Defensie stelde kortgeleden dat de openlijke aanwezigheid van homoseksuelen in het leger niet tot problemen zal leiden.

'Don't ask, don't tell' werd in 1993 ingevoerd onder de toenmalige president Clinton. Sindsdien hebben naar schatting 13.000 militairen het Amerikaanse leger moeten verlaten nadat ze hun geaardheid naar buiten hadden gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl