Sepp Blatter en Michel Platini
NOS Voetbal

De dag dat de voetbalwereld zichzelf schorst

Een trieste dag voor het voetbal. Een bijzonder schadelijke dag voor het voetbal. "Een catastrofale dag" zelfs, zeker voor de FIFA. Dat zijn wel de meest gebezigde soundbites op de dag dat zowel de wereldvoetbalbond als uiteindelijk ook de UEFA zijn voorzitters Sepp B. en Michel P. tijdelijk uit hun functie ontheft.

De vreemde en onwerkelijke sneeuwbal op deze achtste oktober 2015 begint te rollen om 12.28 uur, als de FIFA een verklaring publiceert met de volgende kop: "Onafhankelijke Ethische Commissie schorst een aantal voetbalofficials".

Dit keer gaat het niet om een dubieuze official uit Zuid-Amerika of een lid van een ondoorzichtige bond uit Midden-Amerika, nee, dit keer gaat het om: "FIFA-president Joseph S. Blatter, UEFA-voorzitter en FIFA-vice-president Michel Platini en FIFA-secretaris Generaal Jérôme Valcke."

Allen geschorst voor een tijdsbestek van negentig dagen, hangende het in Zwitserland gestarte strafrechtelijke onderzoek naar corruptie.

  • FIFA
    Statement FIFA om 12.28 uur: Blatter, Platini en Valcke geschorst
  • UEFA
    Eerste statement Michel Platini om 11.56 uur
  • UEFA
    Tweede statement Michel Platini om 17.25 uur

Het bericht op de FIFA-site is het begin van een stortvloed aan verklaringen, waarin ook de KNVB niet kan achterblijven: "Wie van voetbal houdt, gruwt van deze ontwikkelingen", klinkt het uit Zeist. De Nederlandse bond gaat later bepalen of de uitgesproken steun aan Platini niet moet worden ingetrokken.

Statements Platini en Blatter: niets aan de hand

Diezelfde Platini is eigenlijk degene die op deze roerige dag het startschot geeft. Hij komt als eerste met een statement. Korte samenvatting: er is een lek bij de Ethische Commissie en er deugt niets van de schorsing. Saillant detail: de schorsing moet op dat moment nog uitgesproken worden.

Nadat dat gebeurd is via de officiële kanalen in Zwitserland, wacht ook Blatter niet lang voordat hij, via zijn advocaten, een reactie de wereld in stuurt. Hij verzekert dat er niets aan de hand is; de uitspraak van de Ethische Commissie berust op een misverstand. Platini vult later op de middag zijn eigen statement aan: hij gaat in hoger beroep.

Het eerste statement van de UEFA, anderhalf uur voordat Michel Platini geschorst werd

De UEFA gaat aanvankelijk mee in de lijn van zijn nu verbannen voorzitter. 'Wij staan trouw achter Platini', luidt de verklaring om 18.50 uur nog. Geen enkele reden tot paniek, geen enkele reden voor drastische maatregelen.

Maar wat blijkt anderhalf uur later: 'Michel Platini will not perform his official duties for the time being'.

En nu?

En nu? De gehele voetbalwereld lijkt onbestuurbaar. De FIFA stelt dan wel een tijdelijke vervanger aan voor Blatter, maar Issa Hayatou uit Kameroen heeft ook niet bepaald een 'schoon' verleden. De Afrikaan werd in 2010 beschuldigd van corruptie. Hij zou in de jaren negentig veel geld hebben aangenomen in de beruchte ISL-zaak, die draaide om verkoop van de lucratieve tv-rechten voor de WK's.

De UEFA wacht nog maar even met zijn volgende statement. Een (tijdelijke) vervanger is er niet.

.

'Er rollen veel koppen, maar er staan weinig opvolgers klaar'

Of er wel een nieuwe FIFA-voorzitter wordt gekozen op 26 februari, is nu de vraag. En wie zullen zich kandidaat stellen? Formeel gezien maakt Platini vanaf vandaag nog kans, want wat de Fransman in alle haast nog wel deed, vooruitlopend op zijn lange periode van inactiviteit, was vanochtend zijn kandidatuur bevestigen voor het FIFA-voorzitterschap.

Met de steun van vijf bonden achter zich, leverde hij zijn CV in. Officieel is hij nu kandidaat voor het hoogste ambt in de voetbalwereld. "Maar er is een sollicitatiecommissie bij de FIFA. En die straf die Platini nu krijgt... Het wordt heel erg lastig voor hem. Alles om hem heen valt wel heel snel weg", constateert voetbalcommentator Arno Vermeulen. "Er rollen nu veel koppen, maar er staan weinig opvolgers klaar."

'Blatter heeft wel 100 levens, maar 99 zijn er nu voorbij'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl