Volkswagen-baas Michael Horn (r) in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden
NOS Nieuws

Volkswagen-baas door het stof voor Amerikaanse commissie

De hoogste baas van Volkswagen in de Verenigde Staten heeft zijn "oprechte excuses" aangeboden voor de sjoemelsoftware in dieselauto's van de autofabrikant. Topman Michael Horn deed dat tijdens een verhoor in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waar hij voor een commissie moest verschijnen.

Volgens Horn is de beslissing om de software aan te passen niet gemaakt door het bestuur van het bedrijf, maar door individuen. "Ik heb begrepen dat er een paar techneuten de software in de auto's hebben gebouwd", zei hij. Volgens de Volkswagen-baas zijn er een aantal werknemers geschorst vanwege het schandaal.

'Het waren een paar techneuten'

Horn vertelde de commissie dat hij pas begin september voor het eerst over de sjoemelsoftware hoorde, vlak voordat het schandaal in de publiciteit kwam. Wel kreeg hij in het voorjaar van 2014 al te horen dat er een mogelijkheid was dat zijn auto's meer schadelijke stoffen zouden uitstoten dan was toegestaan in de VS.

Met het verhoor wil de commissie erachter komen wat er fout is gegaan bij Volkswagen, om de regelgeving te kunnen verbeteren.

Sceptisch

De commissieleden reageerden sceptisch op zijn antwoorden. "Volkswagen wil ons doen geloven dat de fraude het werk is van een paar enkelingen. Ik geloof dat niet", zei een van hen. De commissie vroeg aan Horn of hij zelf gelooft in het verhaal dat geen enkele leidinggevende van de sjoemelsoftware op de hoogte was.

"Ik geef toe dat het moeilijk te geloven is. Zelf worstel ik er ook mee", zei Horn, om er later aan toe te voegen: "Ik kon niet geloven dat zoiets mogelijk zou zijn bij Volkswagen. We hebben het vertrouwen verloren van klanten, dealers, werknemers en de toezichthouders."

Hij benadrukte dat Volkswagen er alles aan doet om met het onderzoek mee te werken.

Ook in Duitsland was er vandaag weer veel aandacht voor het Volkswagen-schandaal. Daar deed de Duitse justitie een inval bij het hoofdkantoor van Volkswagen in Wolfsburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl