Sinds woensdag schiet Rusland raketten op Syrische doelen

'Russische raketten per ongeluk beland in Iran'

Een aantal Russische kruisraketten, die waren bestemd voor doelen in Syrië, zijn terechtgekomen in Iran. Dat zeggen althans anonieme bronnen binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen. Ook over schade is niets gemeld.

Het Russische ministerie van Defensie spreekt de berichten tegen en zegt dat alle raketten hun doel in Syrië hebben geraakt.

Kaspische Zee

Volgens de Amerikaanse bronnen gaat het om vier raketten die gisteren werden afgevuurd door Russische marineschepen, die in het zuiden van de Kaspische Zee liggen. Het is niet duidelijk waar in Iran de raketten precies terecht zouden zijn gekomen. Raketten die vanuit de Kaspische Zee naar Syrië worden afgeschoten, vliegen over het noordwesten van Iran en het noorden van Irak.

Sinds gisteren vuren Russische marineschepen raketten af op Syrië, ter ondersteuning van een nieuw grondoffensief van het Syrische leger. Bij dat grondoffensief krijgt het leger ook steun van de sjiitische Hezbollah, dat op zijn beurt door Teheran wordt gesteund. De Russische minister van Defensie Sjojgoe zei gisteren dat alle afgeschoten raketten doel hadden getroffen.

Explosie

Volgens Iran-correspondent Thomas Erdbrink heeft het Iraanse staatspersbureau IRNA gisteravond gemeld dat er een explosie was in het noordwesten van Iran, nadat er een "onbekend vliegend object" was neergestort. Volgens lokale bewoners sneuvelden daarbij enkele ruiten, maar vielen er geen slachtoffers.

"Maar analisten hier zeggen dat als er daadwerkelijk vier raketten zijn neergekomen in het dichtbevolkte noordwesten van Iran, dat daar dan al veel eerder berichten over naar buiten zouden moeten zijn gekomen", zegt Erdbrink.

"Ik sprak een Iraanse politicus en die moest hard lachen om deze Amerikaanse aantijgingen. Het zijn tijden van intense propaganda. Van Russische zijde, van Iraanse zijde en mogelijk ook van de Amerikanen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl