Vice-premier Asscher, staatssecretaris Dijkhoff en premier Rutte werken samen aan het asielvraagstuk
NOS Nieuws

Asielstroom is race tegen de klok voor kabinet

Het kabinet is bezig met een race tegen de klok om de grote toestroom van asielzoekers op te vangen. Morgen overleggen premier Rutte, vice-premier Asscher, minister Plasterk en staatssecretaris Dijkhoff met de gemeenten en provincies, die verblijfplaatsen moeten zoeken.

Rutte, net terug van de handelsmissie in de VS, zit vanavond weer het wekelijks overleg voor met zijn partijgenoten uit het kabinet en de Tweede Kamer. De PvdA heeft zo'n zelfde overleg, ter voorbereiding op de ministerraad van morgen.

Belangrijkste onderwerp op de agenda is natuurlijk het asielzoekersvraagstuk, en wat de partijen de gemeenten en provincies morgen kunnen bieden. Hoewel VVD en PvdA ideologisch van mening verschillen, moet de ministersploeg snel met praktische oplossingen komen.

Eerder deze week stonden VVD en PvdA op dat punt nog lijnrecht tegenover elkaar.

Verslaggever Ron Fresen

Een van de onorthodoxe oplossingen waar de coalitie mogelijk toch een akkoord over sluit is het bouwen van extra tijdelijke woningen, zegt politiek verslaggever Ron Fresen.

"Eerder deze week stonden VVD en PvdA op dat punt nog lijnrecht tegenover elkaar. De VVD wilde niks weten van een PvdA plan om snel heel veel van dit soort woningen bij te bouwen, bang dat dat alleen maar meer asielzoekers zou aantrekken. Maar het tekort aan opvangplekken en de wachtlijsten voor huurwoningen worden alleen maar groter".

In de Tweede Kamer werd ook een onorthodox idee van de VVD besproken: het afschaffen van urgentieverklaringen voor asielzoekers die op zoek zijn naar een sociale huurwoning. Er zijn aarzelingen bij minister Blok en ook bij de PvdA. Het plan zou opstoppingen kunnen veroorzaken in asielzoekerscentra waardoor de integratie van mensen die mogen blijven stilstaat.

Blok: serieus nadenken over schrappen urgentie asielzoekers

Maar de toenemende stroom vluchtelingen en asielzoekers, en de onrust in gemeenten en bij lokale bestuurders, kan de coalitiepartijen dwingen tot snelle besluiten die beiden niet ideaal vinden, zegt Fresen.

"Ze voelen zeker na de gebeurtenissen in Oranje de noodzaak om er samen uit te komen. De PvdA kiest voor de snelle bouw van veel tijdelijke woningen. Niet alleen voor asielzoekers maar voor iedereen op de wachtlijst. Een grote wens van de VVD is het schrappen van de voorrangsregels voor statushouders".

Het zou een oplossing kunnen zijn voor het probleem dat nu steeds groter dreigt te worden, namelijk dat asielzoekers de wachttijd voor anderen alleen maar langer maken. Fresen: "En VVD en PvdA weten heel goed dat daar veel boosheid en onbegrip over is, ook in hun eigen achterban."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl