Politie en Albanese voetbalfans in Elbasan
NOS Nieuws

Servische premier uit voorzorg niet bij wedstrijd tegen Albanië

De Servische premier Vucic zit vanavond niet op de tribune bij de voetbalwedstrijd Albanië-Servië, die gespeeld wordt in de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap van 2016. De regeringsleider was uitgenodigd, maar heeft afgezegd omdat hij vreest dat de spanningen tussen beide landen door zijn aanwezigheid alleen maar toenemen.

De verhoudingen tussen Albanië en Servië staan al lange tijd onder druk. De landen twisten over de situatie in Kosovo, dat door de Albanese meerderheid eenzijdig is uitgeroepen tot autonome staat.

Volgens correspondent Marcel van der Steen ligt de voetbalwedstrijd dan ook gevoelig. "Er zitten vanavond 2000 undercoveragenten in het stadion in de Albanese stad Elbasan", zegt hij op NPO Radio 1. "In een straal van een kilometer rond het stadion zijn alle winkels gesloten en het is lastig om de stad in te komen."

Spelersbus bekogeld

Gisteravond werd de Servische spelersbus bij aankomst bekogeld met stenen. Er sneuvelde een ruit, maar er vielen geen gewonden. Door het incident zijn de spanningen ook op diplomatiek niveau toegenomen, zegt Van der Steen. Servië wilde bij de Albanese ambassadeur een klacht neerleggen, maar die weigerde de regeringsvertegenwoordiger te ontvangen. "De ambassadeur is de komende tijd persona non grata voor de Servische regering."

De heenwedstrijd tussen de landen leidde bijna een jaar geleden ook al tot veel ophef. Die wedstrijd werd gestaakt nadat er boven het veld een drone met de vlag van Groot-Albanië was verschenen. Beide landen werden door de Europese voetbalbond UEFA gestraft.

De wedstrijd begint vanavond om 20.45 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl