NOS Sport

Rio 2016 mogelijk zonder paardensport

  • ANP
    Paardensport wordt in 2016 mogelijk niet in Rio georganiseerd
  • ANP
    In Londen in 2012 waren Europese paarden wél welkom. Adelinde Cornelissen won zilver op dressuur.

Liefhebbers van paardensport moeten tijdens de Olympische Spelen van Rio mogelijk uitwijken naar een ander land. Daarvoor waarschuwt de voorzitter van de Braziliaanse paardensportbond.

Het ministerie van Landbouw en Veeteelt in Brazilië heeft nog geen akkoord gesloten met Europa, de Verenigde Staten en Canada over de uitvoer van paarden. Dat is vanwege gezondheidsvoorschriften wel vereist. Zonder zo'n verdrag kan een paard na binnenkomst in Rio de Janeiro mogelijk niet terug naar het land van herkomst.

De internationale paardensportbond FEI laat weten de vertraging te betreuren. "Dat heeft een belangrijke impact op de ruiters en de paarden die straks deelnemen aan de Spelen", aldus een woordvoerder. Tegelijkertijd is de FEI ervan overtuigd dat het verdrag er op tijd zal komen, zodat de paardensportwedstrijden gewoon door Rio zullen worden georganiseerd.

Melbourne 1956

Mocht het toch niet tot een akkoord komen, dan is Brazilië niet het eerste land dat de hippische sport tijdens de Olympische Spelen door een ander land laat organiseren. Tijdens de Spelen van Melbourne in 1956 weken de ruiters en hun paarden door de strenge Australische quarantaineregels noodgedwongen uit naar Stockholm in Zweden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl