Experts zeggen dat consumenten voorzichtig moeten zijn bij de aanschaf van gezondheidsapps
NOS Nieuws

Hoe weet je welke zorg-apps goed zijn?

Online-therapie met behulp van je mobiel wordt steeds populairder en het aantal zorg-apps groeit dus. Maar hoe weet je nou welke app goed is en welke niet?

Ga vooral zelf actief op zoek naar informatie over de applicatie, zeggen de kenners. "Apps zijn handig, maar wees wel voorzichtig. Schaf niet zomaar een app aan, voordat je je erin hebt verdiept", is het advies van Thom Meens van de Nederlandse Patiënten en Cliënten Federatie (NPCF).

Wees kritisch

Als consument moet je kritisch tegenover het aanbod van de apps staan, zeggen de deskundigen. Zo is het belangrijk om te weten wat een app met je gegevens doet. Is de privacy wel gewaarborgd of deelt de applicatie informatie met andere partijen?

Daarnaast moet je weten wie de maker is van de app. Vraag jezelf af of deze betrouwbaar is, en met welk doel de app is gemaakt. "Specialisten op het gebied van gezondheid kunnen meer informatie geven over de werking van de applicatie", vult Lucien Engelen van Radboud Reshape Center aan.

Maar niet alleen specialisten kunnen je meer informatie geven. Ervaringen van andere gebruikers kunnen ook helpen om de juiste applicatie aan te schaffen. Op reviewwebsites zoals www.digitalezorggids.nl kun je lezen wat anderen van een bepaalde app vinden.

Keurmerk

Met name in de geestelijke gezondheidszorg en de verslavingszorg is het belangrijk dat een applicatie aan bepaalde eisen voldoet. "Van de buitenkant is niet te zien of een app deugt", benadrukt Odile Smeets van het Trimbos-instituut.

Een applicatie moet volgens het instituut gebaseerd zijn op effectieve behandelmethoden. Daarom werkt het Trimbos aan het keurmerk www.onlinehulpstempel.nl. Hier zie je welk aanbod op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg is getoetst. Het keurmerk wordt nog niet op grote schaal gebruikt, omdat er veel discussie is in de ggz of zo'n keurmerk wel helpt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl