De Amerikaanse werd op het vliegveld van Lissabon opgepakt
NOS Nieuws

Amerikaanse opgepakt voor rol bij CIA-ontvoering

In Portugal is een voormalige VS-diplomaat gearresteerd voor haar rol bij een CIA-ontvoering in Italië, in 2004. De vrouw, die ook de Portugese nationaliteit heeft, is een van de 23 Amerikanen die in Italië voor deze zaak werden veroordeeld.

Portugal heeft haar op borgtocht vrijgelaten, maar ze moest haar paspoort inleveren. Een rechtbank beslist of zij aan Italië wordt uitgeleverd.

Ontvoering

Sabrina De Sousa was betrokken bij de ontvoering van een Egyptische geestelijke, die van terreurdaden werd verdacht. De legaal in Italië verblijvende man werd in Milaan op straat door CIA-agenten in een auto getrokken en naar Egypte gebracht. Daar is hij naar eigen zeggen gemarteld.

Italië had niet om De Sousa's uitlevering gevraagd. Zij kwam automatisch op een Europese opsporingslijst, nadat zij in 2014 bij verstek tot een gevangenisstraf van zes jaar was veroordeeld.

Vliegveld

De Soussa woont sinds een half jaar in Lissabon. Zij werd opgepakt op het vliegveld, toen zij naar India wilde reizen om haar moeder te bezoeken.

De chef van het CIA-kantoor in Milaan werd in 2013 in Panama aangehouden. Voordat Italië om zijn uitlevering kon vragen, was hij alweer op vrije voeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl