De Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart
NOS Nieuws

Grote steden sturen brandbrief over bijstand

De vier grote steden willen dat het rekenmodel voor bijstandsuitkeringen wordt aangepast. In een brief van de Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart aan de Tweede Kamer staat dat een aantal gemeenten volgend jaar minder geld krijgt dan nodig is om bijstand uit te keren.

Volgens de grote steden deugt het nieuwe rekenmodel niet en dreigen daardoor volgend jaar tekorten. Vooral grotere gemeenten worden getroffen omdat zij relatief veel inwoners hebben die een beroep doen op de bijstand.

In de brief aan de Tweede Kamer staat dat het tekort van de vier grote steden over 2015 en 2016 oploopt tot een kleine 150 miljoen euro.

Gemeenten en overheid waren niet tevreden over de verdeling van de bijstandsgelden en daarom werd er een nieuwe rekenmethode bedacht. In dat model wordt gekeken naar de samenstelling van de bevolking. Op die manier worden gemeenten met tekorten gestimuleerd om mensen uit een uitkering te helpen.

Staatssecretaris Klijnsma zei eerder deze week dat ze vasthoudt aan de nieuwe methode. Volgend jaar wil ze bekijken of er aanpassingen nodig zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl