Een AC-130 van de Amerikaanse luchtmacht
NOS Nieuws

WikiLeaks biedt 50.000 dollar voor opnamen Kunduz-aanval

WikiLeaks probeert geheime militaire opnamen in handen te krijgen van het bombardement op het Artsen zonder Grenzen-ziekenhuis in Kunduz. De klokkenluiderswebsite biedt 50.000 dollar voor video-beelden en cockpit-gesprekken die door het Amerikaanse vliegtuig zijn gemaakt dat het bombardement uitvoerde.

Artsen zonder Grenzen (AzG) gelooft niet dat het bombardement een vergissing was. De hoge resolutie-opnamen en gesprekken tussen de bemanning en leidinggevenden kunnen daar het bewijs voor leveren. Dat geldt volgens WikiLeaks ook voor het verslag van het eerste onderzoek dat het Amerikaanse leger naar aanleiding van de gebeurtenissen van het bombardement heeft ingesteld.

Het bombardement van afgelopen zaterdag kostte het leven aan zeker 22 patiënten en AzG-medewerkers. President Obama heeft zijn excuses aangeboden. AzG eist dat er een onafhankelijk onderzoek.

WikiLeaks kreeg in 2010 de opnamen in handen van een Amerikaanse gevechtshelikopter, die werd ingezet bij een beschieting in Bagdad in 2007. Daarbij kwamen twaalf Iraakse burgers om het leven, onder wie twee journalisten van persbureau Reuters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl