Het hoofdkantoor van Volkswagen in Wolfsburg
NOS Nieuws

RDW eist opheldering over uitstoot van dieselfabrikanten

De RDW, de vroegere Rijksdienst voor het Wegverkeer, wil opening van zaken van fabrikanten van dieselmotoren. Fabrikanten van dieselmotoren die door de RDW zijn goedgekeurd, hebben een brief van de RDW ontvangen met de vraag duidelijkheid te verschaffen over de uitstootwaarden.

"Geen enkele fabrikant is verdacht, het hoort bij onze taak als goedkeuringsinstantie dit te doen", zegt een woordvoerder van de RDW. "Aanleiding is het nieuws rond Volkswagen."

De RDW wil niet zeggen om welke fabrikanten het gaat. Wel meldt de dienst dat het niet om Volkswagen gaat. Het Duitse concern heeft zijn goedkeuringen gekregen van de Duitse zusterorganisatie, het Kraftfahrtbundesamt.

Deadline

De RDW wil dat de aangeschreven fabrikanten snel reageren, uiterlijk 14 oktober. Over wat er gebeurt als ze dat niet doen, wil de RDW niets zeggen. Ook niet over wat de gevolgen kunnen zijn als de fabrikanten melden dat ze ook gebruik hebben gemaakt van zogenoemde sjoemelsoftware om uitstoottests te manipuleren.

Schultz: nieuwe testen gaan zeker komen

Volkswagen bekende vorige maand dat het concern in de VS met bijna een half miljoen auto's heeft gefraudeerd bij de tests. Speciale software zorgde ervoor dat de auto's binnen de maximaal toegestane uitstoot stikstofoxide bleven. Eenmaal in het gewone gebruik stoten de auto's veel meer schadelijke stoffen uit dan zou mogen.

Later maakte Volkswagen bekend dat er wereldwijd zo'n 11 miljoen auto's rondrijden met de illegale software. Naast Volkswagen gaat het ook om Audi's, Skoda's en Seats, andere merken van het concern.

Inval

De Duitse justitie heeft vandaag een inval gedaan op het hoofdkantoor van Volkswagen in Wolfsburg. Justitie heeft onder meer computers in beslag genomen. Daarmee wil het OM informatie over mogelijke betrokkenen bij het schandaal veiligstellen, aldus een summier persbericht van Justitie in Braunschweig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl