Issa Hayatou neemt voorlopig het voorzitterschap van Sepp Blatter bij de FIFA waar
NOS Voetbal

Hayatou neemt voorzitterschap FIFA waar

Issa Hayatou neemt de komende negentig dagen het voorzitterschap van de FIFA over. De sportbestuurder uit Kameroen, al 27 jaar voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond, vervangt in die periode Sepp Blatter. De Zwitserse preses is door de ethische commissie van de FIFA voorlopig voor negentig dagen geschorst wegens mogelijke betrokkenheid bij frauduleuze handelingen en corruptie.

De 69-jarige Hayatou is binnen het FIFA-bestuur 'senior vicepresident'. Volgens de FIFA-statuten is die na de voorzitter de hoogste in rang. De Kameroener behoort sinds 1990 tot het uitvoerend comité van de mondiale voetbalbond. In 2002 verloor Hayatou de strijd om het voorzitterschap van Sepp Blatter.

Hayatou benadrukt volgend jaar februari geen kandidaat te zijn voor het FIFA-voorzitterschap.

Beschuldigingen van corruptie

Hayatou heeft ook geen ´schoon´ verleden. De Afrikaan werd in 2010 beschuldigd van corruptie. Hij zou in de jaren negentig veel geld hebben aangenomen in de beruchte ISL-zaak, die draaide om verkoop van de lucratieve tv-rechten voor de WK's.

Hayatou slaagde erin om de FIFA te overtuigen van zijn onschuld. Hij kreeg wel een zware reprimande van het Internationaal Olympisch Comité, waarvan hij sinds 2001 deel uitmaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl