Oudste lindeboom van Nederland
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Oudste lindeboom van Nederland wordt gesnoeid

De eeuwenoude lindeboom in Sambeek krijgt binnen nu en vier weken een opknapbeurt. Het is voor het eerst in drie jaar dat de oudste linde van Nederland onder handen wordt genomen.

Aanleiding voor de plannen is een brief van de dorpsraad in het Brabantse dorp, waarin wordt gevraagd om een bijdrage voor onderhoud aan de boom, schrijft Omroep Brabant. Het gemeentebestuur gaat daarmee akkoord. Er komt 3500 euro beschikbaar.

Voorzorgsmaatregelen

De enorme koningslinde wordt onder meer gesnoeid om te voorkomen dat de boom deze winter omwaait. Verder worden nog meer ankers aangebracht om het afbreken van takken te voorkomen. Ook wordt bekeken welke maatregelen nodig zijn om de boom duurzaam in stand te houden. De lindeboom is zeker vijf en volgens sommigen zelfs elf eeuwen oud.

Hij is een monument voor het dorp en voor heel het land.

Adriaan Stevens, eigenaar koningslinde

Sinds 1650 is hij in het bezit van de familie Stevens, die naast het gevaarte woont. "Hij is een monument voor het dorp en voor het hele land. De boom kan nog eeuwen mee, maar dan moeten we wel goed voor hem zorgen", aldus eigenaar Adriaan Stevens in een blad van Natuurmonumenten.

Advertentie via Ster.nl