NOS Nieuws

'Kwart kinderboeken bevat grove taal'

Rotkop, hamsterkots, machohufter, achterlijke wijven en krijg nou tieten. Het zijn enkele voorbeelden van grof taalgebruik in kinderboeken die het afgelopen jaar verschenen. Volgens de Bond tegen vloeken zaten in 23 procent van de kinderboeken lelijke woorden.

De bond onderzocht de 22 boeken die zijn genomineerd of bekroond door de boekenorganisatie CPNB. De winnaars van de Gouden Griffel (Doodgewoon van Bette Westera) en de Gouden Penseel (Monsterboek van Alice Hoogstad) bevatten geen grove taal.

Hotel de grote L

Hotel de grote L van Sjoerd Kuyper, winnaar van de Zilveren Griffel, valt wat betreft de bond op in negatieve zin. "Het boek bevat veel onbeschaafd en seksueel getint taalgebruik."

Kuyper ligt niet wakker van de kritiek. "Ik ben totaal niet bezig met het taalgebruik in mijn boeken, ik schrijf zoals ik gebekt ben. En volgens mij valt het best mee met de woorden die ik gebruik. Het boek gaat deels over seks, dus het is logisch dat er seksueel getinte woorden in voorkomen."

'Slecht voorbeeld'

De Bond tegen vloeken wil dat er geen grove taal meer staat in kinderboeken. "Kinderboeken hebben een signaalfunctie", zegt directeur Wilfried Verboom. "Als kinderen boeken lezen met grof taalgebruik krijgen ze een slecht voorbeeld."

De bond wijst erop dat er vorig jaar in 40 procent van de boeken grof taalgebruik is gebezigd. Dat waren er toen 8 van de 22.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl