Sepp Blatter en Michel Platini zijn voorlopig geschorst door de ethische commissie van de FIFA
NOS Voetbal

Blatter en Platini voor 90 dagen geschorst

De ethische commissie van de FIFA heeft voorzitter Sepp Blatter en vice-voorzitter Michel Platini voorlopig voor negentig dagen geschorst. Het besluit is een gevolg van het strafrechtelijk onderzoek dat in Zwitserland is ingesteld naar corruptie, fraude en omkoping binnen de wereldvoetbalbond.

Voorzitter Hans-Joachim Eckert van de ethische commissie bekrachtigde donderdag het voorgenomen besluit. De periode van negentig dagen mag nog worden verlengd met maximaal 45 dagen.

Dubieuze betaling

Uit het Zwitserse onderzoek is gebleken dat Platini, ook voorzitter van de Europese voetbalunie, in 2011 een bedrag van 1,8 miljoen euro van Blatter heeft ontvangen. Dat was in het jaar dat de Zwitser als FIFA-voorzitter werd herkozen. Volgens de Fransman betreft het een betaling voor werkzaamheden als adviseur van Blatter in een eerdere periode. De Zwitser wordt verdacht van fraude en bestuurlijke misstanden.

De 79-jarige Blatter werd 29 mei herkozen als voorzitter van de FIFA, maar maakte enkele dagen later bekend alsnog te vertrekken. Hij is formeel nog voorzitter zolang het uitvoerend comité nog geen opvolger voor hem heeft gekozen. Dat gebeurt op 26 februari volgend jaar.

Platini meldde zich donderdagochtend officieel aan voor de verkiezing, maar het is nog de vraag of hij door de schorsing wel kandidaat kan zijn.

Vice-voorzitter Issa Hayatou (l) tijdens een toespraak op 29 mei bij het FIFA-congres

Interim-voorzitter

De functie van Blatter wordt de komende negentig dagen waargenomen door Issa Hayatou. De sportbestuurder uit Kameroen is al 27 jaar voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond en binnen de FIFA is hij ´senior-vicepresident', de hoogste in rang na de voorzitter.

Hayatou nam het in 2002 op tegen Blatter bij de voorzittersverkiezing van de FIFA. Hij verloor destijds ruim, ondanks steun van diverse Europese landen. In de jaren daarna werd hij een van de grote steunpilaren van de Zwitser.

Ook Hayatou verdacht

Hayatou speelde een belangrijke rol in de opkomst van het Afrikaanse voetbal. Helemaal schoon lijkt ook hij niet te zijn. Hij zou volgens een BBC-reportage in de jaren negentig geld hebben verdiend aan de verkoop van de tv-rechten van het WK aan het inmiddels failliete marketingbureau ISL.

Door het Internationaal Olympisch Comité is Hayatou berispt voor zijn rol in de ISL-affaire. De voorman van de Afrikaanse voetbalbond is sinds 2001 lid van het IOC. Momenteel loopt er ook nog een onderzoek naar zijn handelwijze rond de toekenning van het WK voetbal in 2022 aan Qatar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl