De Syrische aanvoerder Omar Kharbin (l) tijdens het duel met Cambodja
NOS Voetbal

In Syrië gaat het voetbal gewoon door

In Syrië maken ze zich deze dagen even niet alleen druk om het oorlogsgeweld in hun land; het nationale voetbalelftal zorgt voor afleiding in de WK-kwalificatie.

Syrië, koploper in Groep E van de Aziatische kwalificatiezone, speelt vandaag 'thuis' in Oman tegen Japan, dat na drie duels tweede staat op twee punten achterstand. Alleen de nummer één na acht duels gaat een ronde verder.

Even geen oorlog

"Op het moment dat je een potje voetbal door laat gaan, kunnen mensen zich daar druk over maken en hoeven ze zich even niet bezig te houden met de oorlog", zegt correspondent Sander van Hoorn in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Spelers zijn soms omgekomen of op de vlucht geslagen voor het oorlogsgeweld.

Correspondent Sander van Hoorn

Volgens Van Hoorn is het ook een middel om te laten zien dat het leven in Syrië 'gewoon' doorgaat. "Na vierenhalf jaar oorlog willen de mensen normale dingen weer oppakken. Bovendien is Syrië een Arabisch land, zodra er tegen een bal wordt getrapt wordt ernaar gekeken."

Thuiswedstrijden zonder publiek

Omdat spelen van interlands in Syrië zelf onmogelijk is, wijkt het nationale voetbalelftal voor de thuiswedstrijden uit naar Oman. Bij de wedstrijden is geen publiek aanwezig.

De selectie van Syrië is volgens Van Hoorn wel gemankeerd. "Spelers zijn soms omgekomen of op de vlucht geslagen voor het oorlogsgeweld. Daar staat wel tegenover dat de grootste groep vluchtelingen naar veilige gebieden in Syrië zelf is gegaan."

"Damuscus is één van die gebieden en het is dan ook geen toeval dat in de top van de Syrische competitie vooral uit clubs uit Damascus bestaat."

Stand Groep E in WK-kwalificatie AFC

LandPunten
1.Syrië3-9
2.Japan3-7
3.Singapore3-4
4.Afghanistan3-3
5.Cambodja4-0

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl