Het brugdeel werd op een ponton getakeld
NOS NieuwsAangepast

Brugdeel Alphen weggetakeld

In Alphen aan den Rijn hebben bergers het brugdeel weggetakeld dat sinds het kraanongeluk in augustus op een aantal woningen en winkels lag. Het onderdeel van de Koningin Julianabrug werd met drie hijskranen van de ingestorte panden afgehaald.

Volgens wethouder Tseard Hoekstra hadden de bergers een moeilijke klus. "Het is een hele complexe operatie. Het is niet alleen tillen, maar ook draaien en kantelen." Het brugdeel moest op dezelfde manier weggehaald worden als het daar terecht is gekomen.

Er liggen nog stukken muur in en die moeten er met de hand uitgehaald worden.

Wiebe Bonsink van bergingsbedrijf Hebo

Bergingsbedrijven Mammoet en Hebo zijn verantwoordelijk voor de klus. Eerst werd het brugdeel omhoog gehesen en hierna werd het op een ponton geplaatst. Tijdens het hijsen moest er ook nog puin worden geruimd. "Er liggen nog stukken muur in en die moeten er met de hand uitgehaald worden", vertelde Hebo-directeur Wiebe Bonsink.

Eerder werden al de twee omgevallen kranen weggetakeld. Omwonenden zijn voor de berging geëvacueerd. Zij mogen volgens wethouder Hoekstra waarschijnlijk dinsdag weer naar huis.

De lokale omroep Studio Alphen zendt de werkzaamheden live uit.

'Er zijn veel spannende momenten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl