Het wrak van de Flinterstar dat eergisteren zonk voor de Belgische kust
NOS Nieuws

Gezonken vrachtschip lekt meer olie

Het voor de Belgische kust gezonken vrachtschip Flinterstar lekt meer olie. Tot vannacht kwam er alleen olie uit het middengedeelte van het schip, nu lekt ook uit het voorste gedeelte veel olie.

Rijkswaterstaat schrikt niet van het bericht. Dicht bij het wrak varen oliebergingsvaartuigen, waaronder de Arca van Rijkswaterstaat. Die zuigen de gelekte olie op.

Rijkswaterstaat is wel extra alert op olie die eerder uit het wrak is ontsnapt. Vanaf het wrak drijven olievlekken met een totale grootte van acht bij vijftien kilometer noordwaarts. Als de olie in Nederland aanspoelt, zal dat op Walcheren zijn. Personeel van Rijkswaterstaat en opgetrommelde aannemers staan paraat op de stranden tussen Vlissingen en Westkapelle om olie die daar aanspoelt op te ruimen.

In België is voor natuurgebied het Zwin, op de grens van België en Zeeuws-Vlaanderen, een dam gelegd. De brandweer patrouilleert op de Belgische stranden om meteen in actie te kunnen komen als daar olie aanspoelt.

Op deze gisteren genomen foto is te zien dat er olie uit de Flinterstar stroomt

Het wrak rust op een zandbank, maar is er slechter aan toe dan de eigenaar had verwacht. "Ons schip is in een paar minuten veranderd in een wrak", zegt Bart Otto van rederij Flinter tegen deredactie.be. "We moeten wel ontzettend goed nadenken over hoe het schip geborgen kan worden."

Het 130 meter lange vrachtschip zonk dinsdag na een aanvaring met een gastanker. De Flinterstar had 73 ton zware olie en 125 ton lichte dieselolie aan boord. De bemanning werd gered. De gastanker is naar de haven van Zeebrugge gesleept.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl