Een man laadt een vrachtwagen in bij een fabriek in Sindelfingen
NOS Nieuws

Duitse export krimpt fors

De Duitse export is in augustus fors gekrompen met 5,2 procent ten opzichte van de maand ervoor. Dat is de grootste krimp van de Duitse export sinds 2009. Wel lag de export nog altijd 5 procent hoger dan in dezelfde maand het jaar ervoor.

Optimistisch

"Het zijn schokkende cijfers, al kunnen maandelijkse cijfers sterk schommelen." zegt Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING Direkt Bank in Duitsland.

"Maar ik aarzel om te zeggen dat dit het begin is van een neergang, veel andere indicatoren zijn nog altijd positief. Je ziet bijvoorbeeld dat bedrijven in enquêtes nog altijd optimistisch zijn over de toekomst en ook de binnenlandse vraag is nog altijd sterk."

Afkoeling

De verklaring voor de cijfers moet volgens Brzeski deels gezocht worden in de dalende vraag uit China. Maar daarnaast wijst hij er ook op dat augustus vakantiemaand is: "Het klinkt misschien niet echt als een serieuze economische verklaring, maar vorig jaar speelde dat ook, toen was de daling 4 procent in augustus. Toch is er vergeleken met vorig jaar wel sprake van een duidelijke afkoeling, vooral door China."

Brzeski verwacht dat de cijfers volgende maand beter zullen zijn.

Volkswagen

De eventuele impact van het Volkswagen-schandaal is nog niet terug te zien in deze cijfers, want dat speelde nog niet in augustus. Volgens Brzeski duurt het minstens twee maanden voordat dat effect terug te zien is.

Ook de Duitse import kromp met 3,1 procent. Ten opzichte van een jaar eerder groeide de import met 4 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl