NAVO-militairen tijdens een oefening in Turkije
NOS Nieuws

NAVO maakt zich zorgen over Russen in Syrië

Op de NAVO-top vandaag in Brussel staat de bezorgdheid over de Russische acties in Syrië hoog op de agenda. Volgens secretaris-generaal Stoltenberg draagt de Russische militaire bemoeienis niet bij aan een oplossing voor de Syrië-crisis.

Afgelopen week werd het luchtruim van NAVO-lidstaat Turkije tot enkele keren geschonden door Russische gevechtsvliegtuigen die acties uitvoeren in Syrië, een buurland van Turkije. Turkije kan rekenen op steun van het bondgenootschap, verzekerde Stoltenberg. Ankara heeft overigens niet om NAVO-troepen gevraagd, en zo'n verzoek wordt ook niet verwacht, omdat Turkije zelf voldoende manschappen heeft.

Steun voor Assad

De NAVO-topman wees erop dat Rusland vooral bezig is met het ondersteunen van het regime van president Assad door allerlei oppositiegroepen in Syrië aan te vallen. Het Kremlin zegt zich in eerste instantie te richten op doelen van Islamitische Staat.

De Britse minister van Defensie Fallon zei bij zijn aankomst bij het hoofdkwartier dat Rusland "een gevaarlijke situatie nog veel gevaarlijker maakt". Volgens Fallon zouden de Russen er beter aan doen om Assad ertoe te bewegen niet langer zijn eigen burgers met bommen te bestoken.

Minister Hennis noemt de Russen "onbetrouwbaar" als partner in de strijd tegen IS. Ze wil ook met haar collega's bespreken hoe ongelukken in de lucht kunnen worden voorkomen.

"Het gaat om de veiligheid van mijn vliegers", zei Hennis, doelend op de Nederlandse piloten van F-16's die luchtaanvallen uitvoeren op IS-doelen. De Nederlandse F-16's voeren overigens bombardementen uit op Iraaks grondgebied, en niet op doelen in Syrië.

Een monitororganisatie in Londen meldt dat Russische grondtroepen, samen met het Syrische leger en bevriende milities, een offensief hebben geopend op de Al Ghab-vlakte in het westen van Syrië. Tegenstanders van Assad rukten afgelopen zomer op in dat gebied en vormen een bedreiging voor het westelijk kustgebied dat nog in handen is van Assad.

Afghanistan

De NAVO-ministers beraden zich ook op de oplopende spanning in Afghanistan. Daar verjoegen Talibanstrijders vorige week het regeringsleger uit de stad Kunduz. Stoltenberg zei voorafgaand aan de top dat de NAVO moet bekijken of Afghanistan meer steun nodig heeft.

De Duitse minister Von der Leyen suggereerde in Brussel dat de NAVO wellicht langer in Afghanistan moet blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl