De rat met varkenssnuit
NOS Nieuws

Rat met varkenssnuit ontdekt op Sulawesi

Biologen hebben op Sulawesi een unieke nieuwe diersoort ontdekt. Het knaagdiertje werd door twee wetenschappers tegelijk aangetroffen op verschillende delen van het Indonesische eiland.

Het gaat om een ratachtige met een snuit als een varken, die Hyorhinomys stuempkei is gedoopt. Behalve zijn opvallende neus heeft het dier extreem lange knaagtanden, die bovendien wit van kleur zijn, in plaats van oranje zoals gebruikelijk.

De onderzoekers zagen verder dat het dier grote oren heeft, lange achterpoten om mee te springen en uitzonderlijk lang schaamhaar.

We wisten meteen dat het een nieuwe soort was. Zoiets hadden we nog nooit gezien.

Ontdekker van de rat met varkenssnuit

De vondst is nu wereldkundig gemaakt, maar het dier werd al ontdekt in 2013, op de tweede dag van een expeditie naar de binnenlanden van het eiland. Twee onderzoekers vonden allebei een exemplaar in een uitgezette val.

"Toen we terugkwamen in het kamp waren we allebei verrast dat de ander hetzelfde diertje had gevangen", zegt een van de ontdekkers. "We wisten meteen dat het een nieuwe soort was. Zoiets hadden we nog nooit gezien."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Uit DNA-onderzoek bleek zelfs dat het niet alleen een nieuwe soort was, maar zelfs een nieuw geslacht van ratachtigen. "Omdat Sulawesi zo divers is, zijn we niet verbaasd dat we nieuwe diersoorten aantreffen. Maar dat ze echt zo zouden verschillen, verraste ons wel."

Talisman

De onderzoekers hadden op eerdere expedities ook al twee nieuwe diersoorten ontdekt. Eentje was bijna verborgen gebleven. Plaatselijke gidsen hadden een onbekende waterrat gevonden en wilden die zelf houden. Volgens de plaatselijke traditie kan het dier namelijk worden gebruikt als talisman, om huizen te beschermen tegen brand.

"Ze vertelden ons in eerste instantie niet dat ze hem hadden gevangen. Terwijl wij sliepen discussieerden zij of ze hem aan ons zouden geven of zelf houden. We zijn blij dat ze uiteindelijk besloten ons in te lichten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl