Premier Rutte en Angela Merkel samen met de toenmalige Zweedse premier Reinfeldt, vorig jaar

'Mutti Merkel' nachtmerrie voor Rutte'

Premier Rutte zal ervoor waken om de regie naar zich toe te trekken in de vluchtelingencrisis. Dat verwacht politiek verslaggever Joost Vullings. Hij wijst er ook op dat de kritiek op de ontbrekende regierol van de premier een oude Haagse oppositietruc is. "Het is een aantijging waar hij zich moeilijk tegen kan verdedigen", zegt Vullings.

De kritiek in de Tweede Kamer en de media op de rol van premier Rutte in de vluchtelingencrisis nam fors toe na de gebeurtenissen in Oranje. Staatssecretaris Dijkhoff stuurde dinsdagavond - naar eigen zeggen omdat hij geen andere keus had - bussen met vluchtelingen naar het kleine dorp, tegen de zin in van de lokale politiek en de inwoners.

Rutte is op handelsmissie in de VS. Critici zeggen dat hij niet op werkbezoek naar Coca-Cola moet, maar in Nederland de regie moet nemen in het moeilijke vluchtelingendossier.

Spanningen

Rutte wijst de kritiek van de hand en zei gisteren dat hij zo'n beetje ieder uur contact heeft met Dijkhoff. De premier zal er volgens Vullings bovendien voor waken om het over te nemen zoals bondskanselier Merkel in Duitsland heeft gedaan. Zij haalde het vluchtelingendossier weg bij de minister van Binnenlandse Zaken.

"Juist omdat hij ziet wat er gebeurd is met 'Mutti Merkel'. Zij heeft het imago gekregen dat ze voor alle vluchtelingen goed zorgt en dat is een soort nachtmerrie voor Rutte."

De premier wil voorkomen dat door uitspraken van hem of door handelen van het kabinet de indruk ontstaat bij asielzoekers dat ze naar Nederland moeten komen, stelt Vullings. "Het kabinet is niet tegen asielzoekers, maar beseft donders goed dat grote groepen mensen uit een ander cultuur die hier in korte tijd komen spanningen oproepen. Het kabinet worstelt er dus mee. Het wil wel vluchtelingen opvangen, maar het moeten er niet te veel zijn."

Worsteling en Wilders

Dit dilemma zie je volgens Vullings ook terug bij andere politieke partijen. Het ligt moeilijk bij een deel van de achterban van bijna alle politieke partijen. Daardoor lopen de politici op eieren en praten ze een beetje met meel in hun mond, volgens de politiek verslaggever.

"Eigenlijk is Wilders de enige met een kraakhelder standpunt", zegt Vullings. "Grenzen dicht, mensen weg, laat de bussen maar doorrijden naar andere landen. Hij is ook heel erg zichtbaar op plekken waar azc's komen en gaat flyeren in de steden."

De worsteling blijkt ook uit de reactie op het meldpunt van Wilders voor overlast door asielzoekers. De toon en inhoud zijn wel eens feller geweest als Wilders een plan heeft of een meldpunt opricht. "Dat komt doordat politieke partijen inzien dat veel mensen zich zorgen maken. Daar hebben ze begrip voor." Partijen willen volgens Vullings het deel van de achterban dat zich zorgen maakt niet van zich vervreemden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl