Jeremy Corbyn
NOS Nieuws

Labour-leider 'te druk' voor koningin Elizabeth

Jeremy Corbyn zal niet buigen voor koningin Elizabeth. De Labourleider had op de knieën gemoeten als hij lid wordt van een adviesraad van de koningin, maar hij zegt dat hij te druk is om de ceremonie bij te wonen.

Als leider van de oppositie mag Corbyn deel uitmaken van de Privy Council, een adviesraad van het Britse staatshoofd. Bij toetreding tot die raad is het echter gebruikelijk dat men knielt voor de koningin en haar hand kust. Ook moet er een eed van trouw worden gezworen.

De ceremonie zou voor Corbyn, die bekendstaat als een uitgesproken republikein, moeilijk te pruimen zijn geweest. Zijn afkeer van de monarchie gaat zelfs zo ver dat hij vorige maand weigerde het volkslied God save the queen te zingen bij een herdenking.

'Geen schoffering'

Vandaag komt de Privy Council voor het eerst na de zomervakantie van Elizabeth weer bijeen. Dat zou een geschikt moment zijn om Corbyn, die op 12 september Labourleider werd, in de rangen op te nemen. Hij heeft echter bedankt.

Een woordvoerder zegt in de Britse media dat Corbyn "al afspraken heeft". Welke dat zijn wordt in het midden gelaten, maar volgens de woordvoerder is het niet bedoeld als schoffering van de koningin.

'Kinderachtig'

Corbyn kan wel lid worden van de Privy Council zonder ceremonie, door een speciaal raadsbevel. Het is uniek dat een Brits politicus zo in de raad komt, normaal gesproken wordt het bevel alleen gebruikt voor overzeese leden, zoals regeringsleiders van het Britse Gemenebest.

Eén raadslid spreekt er anoniem schande van dat Corbyn voor deze optie kiest. "Het is beledigend en kinderachtig. Dat je onze vorst niet bezoekt is onvoorstelbaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl