Laurens ten Dam
NOS Wielrennen

Ten Dam: trainingsdata uploaden vanuit Californië

Vanaf de camping volgde hij de Vuelta van Tom Dumoulin op de voet. Hij zag, zelf herstellende van een gebroken rug, hoe de Giant-kopman op het nippertje, op de slotdag, de leiderstrui verloor. Mede door het gebrek aan goede knechten in de bergen. En wat wil nu het toeval? In 2016 is Laurens ten Dam zomaar een ploegmaat van Dumoulin.

En dat terwijl Ten Dam eigenlijk verhuist naar de Verenigde Staten. "Hoe dat kan? Ja, ik had zelf eigenlijk niet aan de mogelijkheid gedacht. Maar ik kan het verhuizen naar de VS gewoon combineren met Europese wedstrijden", zegt de oud-renner van Lotto-Jumbo in NOS Langs de Lijn. "Mijn manager kwam met dat idee en ook Giant zag het helemaal zitten."

Giant wil meer en meer een ploeg bouwen rondom klassementsrenners als Dumoulin en de Fransman Warren Barguil. Ten Dam past met zijn ervaring en zijn klimcapaciteiten perfect in dat plaatje.

Trainingsdata uploaden vanuit VS

Hij gaat wonen in Californië. "Het is altijd een droom van mij geweest. En nadat ik mijn rug brak, ging ik toch nadenken: ik ben bijna 34 jaar. Mijn oudste zoontje is nu drie jaar, dus hoeft hij nog net niet naar school. Dit was het moment om het te doen."

Zijn vrouw had haar baan al opgezegd. De plannen waren al gemaakt. Alleen de ploeg moest nog gevonden worden. Er waren een paar opties. "Maar Giant speelde al enkele weken. En van hun uit is het in een stroomversnelling geraakt door het goede rijden van Tom. Zo kwam alles goed bij elkaar."

Ten Dam moest al wel duidelijke afspraken maken met zijn nieuwe Duitse werkgever. "Ze moeten op afstand mijn trainingen kunnen volgen. Dat is voor hun wel een harde voorwaarde, maar daar kan ik wel aan voldoen. Ik moet gewoon elke dag mijn gegevens uploaden."

Hoewel Ten Dam, nu nog woonachtig in Maastricht, een trainingsmaatje van Dumoulin was, zal hij in het nieuwe jaar juist weinig met hem trainen. "Dat is wel jammer ja."

Catalonië, Californië en Tour

Eigenlijk valt het ook qua wedstrijden te bezien of Ten Dam heel vaak met Dumoulin zal koersen. "We hebben er goed naar gekeken. Ik kom in maart een periode naar Europa. Of het nou voor Parijs-Nice of de Tirreno is. En in april is er Catalonië." In de maanden juni en juli verblijft Ten Dam langer in Europa. Dan rijdt hij in principe ook de Tour.

Dumoulin neigt meer naar de Giro in plaats van de Tour, al is dat plan nog niet definitief. "Of ik de Giro rijd? Die valt samen met de Ronde van Californië en dat is voor mij dan een thuiswedstrijd."

Nog niet fit

Het is overigens de vraag wanneer Ten Dam weer kan fietsen, gelet op zijn rugblessure. "Voorlopig ben ik nog niet fit. Sowieso hoop ik er in maart te staan. Ik ben nu een week of drie weer aan het trainen en na twee uur moet ik telkens even stoppen. Maar dat zal wel slijten. Ik hoop dat ik vanaf half november de voorbereiding gewoon kan starten."

Tot slot: wat doet Ten Dam in 2017? "Ik ga het van jaar tot jaar bekijken. We gaan het thuis in augustus evalueren. Jens wordt in april 2017 vijf jaar, dus dan gaat hij naar school, dat speelt mee."

Ten Dam: trainen in ijle lucht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl