NOS Nieuws

Verzekeraars: opnieuw forse daling inbraken en branden

Verzekeraars krijgen steeds minder meldingen van branden en inbraken. In 2014 zijn er 35.000 inbraken en 100.000 branden gemeld bij de verzekeringsmaatschappijen. Dat is een daling van ruim 14 procent ten opzichte van 2013. Verzekeraars zien sinds 2012 een afname van brand en inbraak.

De meeste meldingen van inbraken kwamen uit Noord-Brabant, de minste uit Groningen en Friesland. Overal daalde het aantal inbraken, behalve in Limburg.

"Wij denken dat het voornamelijk criminele bendes zijn, die achter de inbraken zitten", zegt het Verbond van Verzekeraars. "Je ziet dat de criminaliteit naar het zuiden schuift, met steeds meer wietplantages en xtc-laboratoria in Brabant en Limburg. En dat trekt ook andere louche criminelen aan, onder wie inbrekers."

De cijfers van het Verbond van Verzekeraars komen uit de zogenoemde risicomonitor die het verbond jaarlijks maakt.

Platteland

Mensen die op het platteland wonen, lopen het meeste risico op brandschade in huis. Volgens de verzekeraars is het risico in Overijssel, Noord-Brabant en Limburg het grootst. Dat komt waarschijnlijk doordat branden in gebieden waar minder mensen wonen niet zo snel ontdekt worden als in stedelijke gebieden.

De verschillen zijn groot tussen de regio's

In 2014 was in 1 op de 76 woningen brand, een jaar eerder was dat nog ongeveer in 1 op de 66. Rond de jaarwisseling zijn er drie keer zo veel brandclaims als op andere dagen.

Keurmerk

Huizen met een politiekeurmerk hebben minder kans op een brand of inbraak. Voor zo'n keurmerk is goede verlichting nodig en de deuren en ramen hebben extra stevige sloten. Ook is een brandmelder verplicht. Bij die huishoudens daalt het risico op inbraak met 30 procent en het risico op brand met 36 procent, zeggen de verzekeraars. Ongeveer 1 op de 10 huizen heeft het keurmerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl