Zo zou gymles anno 2015 ook kunnen
NOS Nieuws

'Gymzalen moeten eens met hun tijd meegaan'

Een klimrek aan de wand, ringen, touwen, een turnbrug: gymzalen van basis- en middelbare scholen zijn nou niet bepaald het summum van innovatie. Zoals ze er nu uitzien, zagen ze er ook uit in 1970. Dat moet anders, zegt oud-gymnastiekleraar Erik Spiegelenberg.

Het stoort hem dat de speelmaterialen in gymzalen geen rekening houden met ontwikkelingen in de buitenwereld. "En dat alleen maar omdat de toestellen een hele lange afschrijftermijn hebben. Dus een klimrek moet dertig jaar meegaan. En als er in die tussentijd iets gebeurt wat qua beweging veel leuker is voor kinderen, moet er toch maar gewacht worden totdat het klimrek is afgeschreven. Het is allemaal heel statisch, heel saai en we doen scholieren er niet veel plezier mee."

Spiegelenberg heeft een roulatiesysteem bedacht om dit te veranderen: vijf keer per schooljaar worden de toestellen in de berging gewisseld. De kinderen krijgen bijvoorbeeld de beschikking over skateboards, tafeltennistafels, boogschietmateriaal en frisbees. "Dan leren kinderen tijdens de gymles bewegen op materialen die ze ook in hun vrije tijd tegenkomen. Dat is verrassender, leuker en uitdagender."

Led-verlichting

Met dit concept, MobieZ, is de voormalig gymleraar een van de drie genomineerden voor de Nationale Sport Innovatie Prijs, die vanmiddag wordt uitgereikt.

SmartGoals is een andere genomineerde en is een oplossing voor trainingen bij hockey en voetbal. Het systeem bestaat uit zes 'goaltjes' met ledverlichting. Wordt er gescoord of op tijd het doel bereikt, dan gaat de verlichting uit en zal een ander goaltje oplichten. De sporter zal dan daar weer zo snel mogelijk naar toe moeten om te scoren. Dit systeem zorgt voor een dynamische training.

Tovertafel

De derde genomineerde is De Tovertafel, die zich richt op een andere doelgroep: ouderen met dementie. Bij deze innovatie gaat het om een interactieve tafel waarbij ouderen met dementie worden gestimuleerd meer te bewegen. De Tovertafel projecteert interactieve lichtanimaties op tafels in zorginstellingen. Met behulp van beweegsensoren reageren deze animaties op de bewegingen van handen en armen.

De Nationale Sport Innovatie Prijs 2015 wordt vandaag uitgereikt tijdens het 12de Nationale Sportinnovatie Congres.

Gymles op school kan veel leuker, zegt een van de genomineerden van de Sport Innovatie Prijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl