Oud rekenschrift in het Onderwijsmuseum in Rotterdam
NOS Nieuws

PvdA: voorlopig geen rekentoets die meetelt voor examen

De PvdA belooft dat de partij pas weer pleit voor een rekentoets die meetelt voor het eindexamen als de resultaten van leerlingen echt zijn verbeterd. "Zolang het rekenonderwijs nog niet op orde is zeggen wij nee tegen de toets voor mbo, vmbo en havo", zei PvdA-Kamerlid Jadnanansing in het Kamerdebat over de verplichte toets.

De regeringspartij schaarde zich gisteren bij het kamp van de tegenstanders van de rekentoets, waardoor er geen Kamermeerderheid meer voor is. Alleen op het vwo ziet de PvdA een toets die meetelt voor het eindexamen nog wel zitten. Daar scoren de leerlingen iets beter.

Verschillende oppositiepartijen die tegenstander zijn van de rekentoets zijn blij verrast over dit nieuwe standpunt van de PvdA. Maar ze willen wel weten of de partij niet binnenkort weer van standpunt verandert. Jadnanansing stelde de oppositie gerust. "U zult niet van ons horen: tel het nu maar lekker wel weer mee."

Druk van de ketel

Coalitiepartner VVD, voorstander van de verplichte rekentoets, is niet blij met de ommezwaai. Kamerlid Straus: "De PvdA haalt nu de druk van de ketel terwijl we juist op de goede weg waren. We zien een voorzichtig stijgende lijn in het voortgezet onderwijs."

Jadnanansing wierp tegen: "Ik wil u alleen even meegeven dat 46 procent van de jongeren in het voortgezet onderwijs aangeeft niet goed voorbereid te zijn".

Vooruitgang

Straus vindt dat de PvdA schuldig is aan het mislukken van de rekentoets. Ten eerste door de toets nu voor bijna alle onderwijsvormen tegen te houden, ten tweede omdat PvdA-minister Bussemaker volgens haar onvoldoende vooruitgang heeft geboekt in het mbo.

De VVD wil daarom een strengere controle. "Ik wil elk jaar een oordeel over de voortgang, en de resultaten moeten bepalen hoeveel geld een school krijgt." Ook wil ze dat de minister strenger controleert of mbo-scholen het geld wel uitgeven aan rekenonderwijs.

Straus ontving tijdens het debat een mailtje van haar vroegere leraar uit de zesde klas, die nu als gepensioneerde werkt op een mbo-school. "Hij merkt dat die jongeren echt slecht zijn in rekenen. Hij geeft mij volmondig gelijk!"

Geen rekendocenten

Bussemaker geeft toe dat het rekenonderwijs in het mbo nog niet goed is. "Dat komt ook doordat er gewoon geen goede rekendocenten te vinden zijn. Die hadden we drie, vier jaar geleden moeten opleiden. Maar dat hebben we dus niet gedaan."

Ook het lesmateriaal kan beter, zegt Bussemaker: "Bij de studierichting Zorg & Welzijn bijvoorbeeld wordt er gewerkt aan het opnemen van rekenen in het gewone lesmateriaal."

VVD-staatssecretaris Dekker waarschuwt de Kamer dat het tegenhouden van de rekentoets voor het havo-onderwijs een grote teleurstelling is voor de scholen en leerlingen die zich wel goed hebben voorbereid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl