Renate Jansen (m) viert haar doelpunt met Anouk Dekker (l) en Marthe Munsterman

Net geen stunt voetbalsters FC Twente in CL

De voetbalsters van FC Twente hebben in Enschede in de eerste ronde van de Champions League met 1-1 knap gelijkgespeeld tegen Bayern München.

FC Twente-coach Arjan Veurink had voor een verdedigende opstelling gekozen. Met vijf verdedigers, drie middenvelders en twee aanvallers werd de Duitse kampioen tegemoet getreden en die tactiek bleek de juiste. Twente loerde op de counter en het hechte verdedigingsblok, onder aanvoering van Stephanie van der Gragt, gaf weinig weg.

Bayern werd in de Grolsch Veste, waar ruim 6.500 toeschouwers waren, slechts met schoten van afstand gevaarlijk en keepster Marieke Ubachs hoefde voor rust slechts een keer handelend op te treden bij een schot van Vivianne Miedema.

Knappe treffer Jansen

Twente had na zes minuten een strafschop moeten krijgen toen Gina Lewandowski de bal met de hand beroerde, maar de Hongaarse arbiter Katalin Kulcsar liet doorspelen. Na een half uur kwam de Nederlands kampioen op 1-0; Renate Jansen draaide zich op de rand van het strafschopgebied knap vrij en verraste Tinja-Riikka Korpela met een boogbal.

Bayern kreeg vlak daarna een enorme kans op de gelijkmaker, maar Sara Däbritz schoot oog in oog met Ubachs wild over.

Druk Bayern neemt toe

In de tweede helft nam de druk van Bayern, dat louter internationals of voormalig internationals in het veld had staan, steeds meer toe. Veel kansen creëerden de Duitsen echter ook weer niet. Melanie Leupolz kreeg er eentje, maar kopte uit een hoekschop net naast en Lisa Evans schoot in het zijnet.

Hoewel Bayern met maar liefst acht nationaliteiten speelde, kwam het op zijn Duits pas vlak voor tijd langszij. Melanie Leupolz slalomde langs enkele Twente-speelsters en verschalkte Ubachs met een boogbal. In de resterende minuten wankelde het moegestreden Twente en kwam de Enschede ploeg enkele keren nog goed weg.