NOS Nieuws

Drents dorp zet vluchtelingendiscussie op scherp

De vluchtelingenproblematiek beheerste de afgelopen 24 uur weer volop het nieuws, nadat de auto van staatssecretaris Dijkhoff was belaagd door boze inwoners van het Drentse dorp Oranje. Dijkhoff kwam in het dorp om te vertellen dat er 700 extra vluchtelingen moesten worden opgevangen. Wat gebeurde er vandaag na de commotie van gisteravond?

Hielden de boze bewoners van Oranje vannacht nog twee bussen tegen met vluchtelingen die op weg waren naar de opvang, een paar uur later kwamen de bussen alsnog aan op het vakantiepark bij het dorp. "Ik denk dan ook dat het geen zin heeft om de bussen nog eens tegen te houden", zei een bewoonster. "De beslissing is toch al genomen." Vandaag bleef het verder rustig in het dorp.

Burgemeester Ton Baas van Midden-Drenthe, waar Oranje onder valt, liet weten dat hij zich niet neerlegt bij het besluit van Dijkhoff. Het dorp doet al genoeg, zei hij. "Als Dijkhoff verstandig is, laat hij het hierbij."

Kritiek op kritiek

Kritiek kwam er ook uit de hoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het kabinet zet volgens de VNG de verhoudingen tussen overheden onder druk, door zonder overleg honderden extra vluchtelingen ergens te plaatsen. En dat is slecht voor het draagvlak, stelt de koepelorganisatie.

Ook VluchtelingenWerk Nederland was kritisch. De organisatie riep het kabinet op om met een visie te komen op de opvang en integratie van vluchtelingen. "Mijn begrip voor de noodmaatregelen is een beetje op. Het is heel sympathiek dat gemeenten inspringen, maar het is niet duurzaam", zei adjunct-directeur Jasper Kuipers.

In politiek Den Haag hielden de gebeurtenissen in Drenthe de gemoederen ook flink bezig. Het sturen van nog eens honderden asielzoekers naar Oranje leidde tot discussie in de Tweede Kamer. Die riep het kabinet in een motie op om het aantal asielzoekers in het dorp zo snel mogelijk terug te brengen naar 700. De motie werd door alle partijen aangenomen, inclusief regeringspartijen VVD en PvdA.

Het kabinet gaat nu bekijken hoe de motie kan worden uitgevoerd. Eerder vandaag liet staatssecretaris Dijkhoff nog weten dat meer gedwongen noodopvang niet is uitgesloten. "Ik kan niets uitsluiten, maar het is niet mijn plan en we hebben alles gedaan om dit te voorkomen; ik probeer dit tot een minimum te beperken." Vice-premier Asscher zei dat Nederland door het vluchtelingenprobleem op de proef wordt gesteld.

Er was ook kritiek op premier Rutte. Hij zou volgens verschillende partijen te onzichtbaar zijn in de aanpak van de vluchtelingencrisis. Rutte liet vanuit de Verenigde Staten weten dat hij dagelijks nauw betrokken is bij de aanpak van de problematiek. Rutte is in de VS op handelsmissie.

Ook elders in het land was de vluchtelingenopvang het onderwerp van de dag. Zo werd in Wezep besloten dat een camping toch niet wordt omgebouwd tot opvanglocatie. In Enschede zijn drie wethouders bedreigd vanwege de komst van asielzoekers naar de stad.

En in het Brabantse Oisterwijk kondigde de burgemeester een noodverordening af. De politie mag nu mensen preventief fouilleren. Aanleiding hiervoor zijn spanningen tussen een groep minderjarige asielzoekers en een groep jongeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl