huurwoningen
NOS Nieuws

Kleinere rol corporaties bij nieuwbouw

Woningcorporaties spelen een steeds minder belangrijke rol in de nieuwbouw van huurwoningen. Dat meldt het CBS op basis van het aantal verleende vergunningen voor nieuwe huurwoningen. In 2009 werden nog twee op de drie vergunningen verstrekt aan een corporatie. In de eerste zeven maanden van dit jaar was dat nog maar een op de drie.

In 2013 bereikte het aantal vergunningen voor nieuwe huurwoningen een dieptepunt. Corporaties kregen er toen 5200: ruim drie keer zo weinig als in 2009. Nu stijgt het aantal nieuwe huurwoningen weer.

In de eerste zeven maanden van dit jaar kregen corporaties wel 46 procent meer vergunningen dan een jaar eerder. Maar doordat het aantal vergunningen voor projectontwikkelaars harder steeg, daalde het aandeel van de corporaties.

Verhuurdersheffing

Aedes, de belangenorganisatie van woningcorporaties, zegt dat de daling komt door de verhuurdersheffing. Die heffing moeten corporaties aan het Rijk afdragen. Volgens Aedes loopt dat bedrag de komende twee jaar op tot 1,9 miljard euro. "Geld dat we niet kunnen gebruiken voor nieuwbouw", zegt een woordvoerder.

Aandeel woningcorporaties in alle vergunningen voor nieuw te bouwen huurwoningenAandeel woningcorporaties in alle vergunningen voor nieuw te bouwen huurwoningen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl