David Cameron tijdens zijn speech op het Tories-congres in Manchester
NOS Nieuws

Cameron zet tanden in Corbyn en mijdt Europa

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

Fleetwood Mac klonk er door de conferentiezaal in Manchester na afloop van de speech van premier Cameron: Don’t stop thinking about tomorrow. Een uur lang zette Cameron zijn visie voor de komende jaren uiteen. Met veel aandacht voor sociale thema's deed hij een serieuze poging nu al de gematigde Labour-kiezers aan te spreken die onder hun nieuwe leider Jeremy Corbyn vrezen dat hun partij veel te ver naar links zal opschuiven.

Waar Cameron nauwelijks tijd aan besteedde was Europa; hij sprak slechts 3 minuten over het EU-referendum. Zonder zijn naam te noemen voerde de leider van de Conservatieven een spervuur aan aanvallen uit op Corbyn. Hij noemde hem "een bedreiging voor de veiligheid, een sympathisant van terroristen en Groot-Brittannië-hater".

'Hij vindt de dood van Osama Bin Laden een tragedie'

Cameron refereerde aan de uitspraak van de Labour-leider dat het 'tragisch' was dat Osama Bin Laden in 2011 niet voor het gerecht is gebracht, maar gedood is door Amerikaanse special forces. "11 september was een tragedie, de dood van Bin Laden niet", zei Cameron.

Dat Cameron Corbyn zo persoonlijk aanvalt, is een duidelijk teken dat hij bibbert van de nieuwe energie in Labour.

Labour-woordvoerder

Volgens een woordvoerder van Corbyn laat de manier waarop Cameron over de nieuwe Labour-leider praat vooral zien dat de Conservatieven bang voor hem zijn. "Dat Cameron Corbyn zo persoonlijk aanvalt, is een duidelijk teken dat hij bibbert van de nieuwe energie in Labour."

'Een schande'

Daarnaast was de premier veel minder hard voor immigranten dan zijn minister van Binnenlandse Zaken Theresa May een dag eerder in haar speech op het partijcongres. Cameron wil van Groot-Brittannië de meest "trotse multiculturele samenleving op aarde" maken. "Ik hoorde het verhaal van een jonge, donkere vrouw die haar naam in Elizabeth veranderde en plotseling wel werd uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken. Dat is, in de 21ste eeuw in dit land, een schande."

Ook refereerde hij aan een brief die hij van de 82-jarige Bernard Harris uit Leicester had gekregen. Harris had zijn hele leven Labour gestemd, maar koos in mei voor het eerst voor de Conservatieven. "Ik ben 100 procent voor een gezonde economie, handel drijven met Europa en een behoorlijke levensstandaard. Daarvoor moet je bij de Conservatieven zijn", had Harris de premier geschreven. Daarop zei Cameron te hopen dat velen zijn voorbeeld zullen volgen.

2020

Door nu al, nog geen half jaar na de verrassend grote verkiezingsoverwinning van de Tories, een poging te doen om teleurgestelde Labour-stemmers naar zich toe te trekken, hoopt Cameron de weg vrij te maken voor een nog grotere verkiezingsoverwinning in 2020.

Over de EU wilde Cameron kwijt dat de Unie nu "te groot, te bazig en te bemoeizuchtig" is. En dat door de onderhandelingen die hij nu met de rest van Europa voert de EU juist positief kan veranderen.

"Het is beter om problemen op te lossen dan om weg te lopen", zei Cameron. Maar over hoe het er nu met die onderhandelingen voor staat, zei hij niets.

'De EU is te bazig en te bemoeizuchtig'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl