DNB-president Klaas Knot
NOS Nieuws

DNB: Nederlandse economie moet weerbaarder worden

De Nederlandse economie moet weerbaarder worden om wereldwijde schokken in de economische ontwikkeling te kunnen opvangen. Daarvoor waarschuwt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank. Daarom moeten zowel consumenten als banken meer financiële buffers aanhouden. Ook moet de staatsschuld omlaag.

"Hoe verder van huis hoe minder rooskleurig het beeld is", zegt Knot. Hij wijst erop dat financiële markten steeds meer vervlochten zijn met elkaar en dat daarmee de kans op besmetting is vergroot. Er is bij Knot sprake van "bezorgdheid".

Klaas Knot van De Nederlandsche Bank over de weerbaarheid van de Nederlandse economie

Zo is de tegenvallende groei in China en andere opkomende landen ook een gevaar voor de financiële stabiliteit in Nederland. Dat komt volgens Knot doordat alle markten met elkaar verweven zijn. Als het slecht gaat in China, merkt Brazilië dat, en vervolgens voelen de Nederlandse exporteurs dat: "Die zullen te maken krijgen met een groeivertraging."

Schulden

Om minder kwetsbaar te zijn voor wereldwijde schokken moet Nederland het belastingstelsel aanpakken. Ook moet de hypotheekmarkt worden aangepakt zodat minder mensen met schulden komen te zitten, aldus Knot.
De DNB-president vindt het jammer dat het kabinet, nu er een kleine meevaller is, geen fundamentele hervorming van het belastingstelsel doorvoert. Dat zou volgens hem enorm goed zijn geweest voor de economie.

Klaas Knot 2

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl