Een protest van leden van de FNV in 2014
NOS Nieuws

ABP en DNB bezorgd over gevolgen loonakkoord voor pensioenen

Ambtenarenpensioenfonds ABP komt verder in de financiële problemen als de maatregelen uit het loonakkoord voor ambtenaren worden doorgevoerd. Het bestuur van het fonds waarschuwt dat verhoging van de pensioenen verder buiten beeld komt en dat de kans op verlaging van de pensioenen toeneemt.

Dat blijkt uit een vertrouwelijke brief van het pensioenbestuur aan de sociale partners die in handen is van de NOS.

In de brief komt ook naar voren dat toezichthouder De Nederlandsche Bank zich zorgen maakt over de gevolgen voor de pensioenen. DNB is bang dat de opgebouwde pensioenen nog kwetsbaarder worden als de afspraken worden doorgevoerd.

Langer herstel

Het loonakkoord werd deze zomer gesloten tussen het kabinet en drie vakbonden. De grootste vakbond, FNV, deed niet mee en stapte naar de rechter om het tegen te houden. Het akkoord voorziet in een loonsverhoging van 5 procent, een deel wordt bekostigd door een verlaging van de pensioenpremie.

Het fonds wijst erop dat de dekkingsgraad al zeer laag is vanwege de lage rente en de gedaalde beurskoersen. Herstel duurt nu 9,6 jaar. Als de plannen uit het loonakkoord worden doorgevoerd, duurt het ruim 11 jaar. De kans dat de pensioenen worden verlaagd neemt volgens het bestuur toe van 14 procent naar 21 procent. ABP heeft 2,8 miljoen leden.

Bom

De FNV noemt de nieuwste berekeningen een bom onder het akkoord. Vice-voorzitter Ruud Kuin hoopt dat de overheid na de nieuwe berekeningen maatregelen neemt. "Het kabinet moet alle partijen bij elkaar roepen. Daar is alle aanleiding voor. We moeten dit op een fatsoenlijke manier met elkaar oplossen."

Het Ambtenarencentrum, dat als vakbond achter het akkoord staat, noemt de gevolgen "beperkt en acceptabel". "De positie van het fonds is ook zonder de maatregel niet zo goed", zegt voorzitter Jean Debie. Hij wijst op de lage rente die grote problemen veroorzaakt.

'Loonakkoord staat'

Vandaag schreef de Volkskrant dat ABP dreigt de maatregelen uit het loonakkoord niet door te voeren. Daar is volgens het pensioenfonds geen sprake van. Een woordvoerder van het ABP benadrukt dat werkgevers en werknemers in de Pensioenkamer uiteindelijk beslissen wat er met de pensioenen gaat gebeuren, niet het pensioenbestuur.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei in een reactie op de berichtgeving in de Volkskrant dat het loonakkoord met de bonden staat en dat het allerminst in gevaar is. Wel moet er nog gesproken worden over de uitvoering van het akkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl