Het Trojaanse paard dat eerder het symbool was van het Duitse verzet tegen TTIP komt vanmiddag naar Den Haag
NOS Nieuws

Handtekeningen aangeboden tegen handelsverdrag TTIP

Actiegroepen hebben vanochtend in Brussel ruim drie miljoen handtekeningen aangeboden tegen de TTIP-handelsverdragen, waarover wordt onderhandeld door de Europese Unie en de Verenigde Staten. Later vandaag worden in Den Haag zo'n honderdduizend Nederlandse handtekeningen aangeboden aan minister Ploumen, die namens Nederland onderhandelt over de verdragen.

Deze verdragen, waarmee een gelijk speelveld voor bedrijven moet ontstaan, zijn bedoeld om de vrije handel aan te wakkeren. Uiteindelijk moeten ze leiden tot economische groei. Maar critici zijn bang dat bedrijven te veel macht krijgen door de verdragen. Vooral de clausule die bedrijven de mogelijkheid geeft om landen aan te klagen als wetgeving in hun nadeel wordt aangepast leidt tot onrust.

Claimcultuur

Minister Ploumen hoopt dat met de afspraken tussen de VS en Europa de basis gelegd kan worden voor wereldwijde deals over bijvoorbeeld consumentenbescherming en auteursrechten.

Aanpassingen die Ploumen eerder aan die clausule voorstelde gaan niet ver genoeg, zegt onder meer Milieudefensie, die de handtekeningen aan Ploumen gaat overhandigen. "Feit blijft dat multinationals straks een beslissing van de overheid kunnen aanvechten. Op die manier haal je de Amerikaanse claimcultuur naar Nederland en daar zijn wij geen voorstander van", zegt Geert Ritsema van Milieudefensie in het NOS Radio 1 Journaal.

Ritsema wijst op voorbeelden uit het buitenland en waarschuwt dat dit ook in Nederland grote gevolgen kan hebben. "In Groningen wordt nu gediscussieerd over de gaswinning van de NAM. Met TTIP is het niet ondenkbaar dat Shell en ExxonMobil, de bedrijven achter de NAM, de Nederlandse staat gaan aanklagen omdat ze verwacht hadden veel winst te maken."

Demonstratie

Komende zaterdag wordt in Amsterdam gedemonstreerd tegen het handelsverdrag. De organisatie verwacht mensen uit veel verschillende maatschappelijke groepen. "Van linkse activisten tot rechtse denkers en melkveehouders", zegt Ritsema.

Hij merkt dat de belangstelling voor TTIP toeneemt. "Vorig jaar stonden we met vijftig mensen te demonstreren. Nu hebben zich op Facebook al tienduizend mensen aangemeld voor de demonstratie van zaterdag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl