Nobelprijs scheikunde voor onderzoek DNA-herstel
De Nobelprijs voor Scheikunde is dit jaar toegekend aan de Zweed Tomas Lindahl en de Amerikanen Paul Modrich en Aziz Sancar. Zij krijgen de prijs voor hun onderzoek naar hoe lichaamscellen beschadigd DNA herstellen. Dat kan onder meer worden toegepast bij de behandeling van kanker.
DNA kan op verschillende manieren beschadigd raken, bijvoorbeeld door UV-straling of de inname van giftige stoffen, zoals roken. Door het beschadigde DNA kunnen kankercellen ontstaan.
Kanker
Tegelijkertijd wordt de behandeling van kanker lastiger, doordat ook kankercellen DNA bevatten. Dat DNA repareert zichzelf, wanneer het bijvoorbeeld na bestraling is aangetast.
Dankzij het onderzoek van de drie wetenschappers kunnen methoden worden ontwikkeld waarbij het DNA in de kankercellen zich niet kan repareren, maar het DNA van de gezonde cellen wel. Dat zou genezing kunnen bevorderen.
Uitreiking
De prijs wordt in december uitgereikt. Aan de Nobelprijs is een bedrag van 8 miljoen Zweedse kronen (859.000 euro) verbonden.
Vorig jaar ging de Nobelprijs voor Scheikunde naar de Roemeen Stefan Hell en de Amerikanen Eric Betzig en William Moerner. Zij kregen de prijs voor hun onderzoek naar nanoscopie, de techniek om zeer kleine objecten zichtbaar te maken.